Осим што су паприке идеалан додатак многим јелима, оне имају и многе позитивне ефекте на наше здравље. Да ли знате који су неки од њих?
Садрже два природна пигмента звана зеаксантин и лутеин, који су класификовани као каротеноиди. Ови пигменти помажу у очувању здравља очију. Штите од катаракте и старосне макуларне дегенерације.
Паприка има више витамина Ц од поморанџе.
Јача имунитет, снижава крвни притисак и побољшава когнитивне функције. Ту је и витамин А, који помаже организму у борби против заразних болести.
Црвена паприка садржи витамин Б6, за који су истраживања показала да побољшава расположење и смањује ризик од депресије.
Капсантин је још један разлог зашто бисте требали укључити паприке у своју исхрану. Овај ензим помаже да се олакша процес губитка тежине и смирује упале.
Такође садрже пигмент који се зове кверцетин. Спада у групу флавоноида, и делује као снажан антиоксиданс у телу.
Кверцетин је повезан са многим здравственим предностима, укључујући борбу против ћелија рака и смањење ризика од срчаних обољења.
Namirnice koje sigurno podmlađuju kožu, čak i kad genetika nije na vašoj strani
Преузмите андроид апликацију.