Ако сте мислили да су полупразне кесице чипса превара од стране произвођача, разуверићете се кад чујете разлоге.
Често када отворимо кесицу чипса или других грицкалица, делује нам да има више ваздуха. Прво што већина помисли јесте да је то превара произвођача. Ако сте мислили да се то ради како би се продало више чипсева и истовремено уштедело на количини, варате се.
Произвођачи наменски остављају део простора у амбалажи празним. Наиме, тако се наше омиљене грицкалице штите од потенцијалне штете приликом транспорта.
Како се приликом премештања чипса до разних продавница и магацина кесице ређају једна на другу, управо тај празан простор испуњен „ваздухом“ штити грицкалице од прекомерног ломљења и уништавања.
С друге стране, у амбалажама се налази азот, а не ваздух!
Како кисеоник може да проузрукује кварење кромпира, а влага да га учини гњецавим, кесице се пуне азотом. Он одржава намирницу свежом и хрскавом.
Ако сте се уплашили да је азот штетан можете бити мирни: чак 78% ваздуха који удишемо чини азот.
Преузмите андроид апликацију.