Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Због чега морски плодови умањују ризик од депресије, деменције, срчаних болести?

Морски плодови налазе се на нашим тањирима мање него што би требало. Не живимо близу мора, па нам нису најприступачнији, али их свакако можемо наћи и придружити бар повременом менију.
Фото: Unsplash/Mike Bergmann

„Морски плодови имају толико научно подржаних предности за ментално здравље, имунитет, кардиоваскуларни систем и развој мозга“,каже стручњак за исхрану Кери Ганс.

Једење више рибе и шкољки је један од најлакших начина да смањите ризик од депресије, деменције, срчаних болести и још много тога. Морски плодови могу спречити и умањити симптоме депресије.

Студије су показале да људи који редовно једу рибу имају 20 посто мање шансе да имају депресију од својих вршњака. То је захваљујући антиинфламаторним својствима морских плодова – што је резултат велике количине DHА и ЕPА омега-3 масних киселина и способности да промовише производњу и апсорпцију серотонина. Морски плодови смањују ризик од Алцхајмерове болести и деменције

Фото: Pexels/Kindel media

Повећана конзумација масне рибе и накнадно повећање нивоа ЕPА и DHА у крви, показало се да смањује ризик од развоја деменције и Алцхајмерове болести. Конзумирање само једног оброка морских плодова недељно могло би да има резултате.

Морски плодови штите срце
Фото: Unsplash/Olivier collet

Доказано је да конзумирање морских плодова два пута недељно смањује ризик од срчаних болести за 36 процената. Укључивање хранљивих плодова мора у исхрану може смањити упалу и побољшати нивое триглицерида и холестерола. Морски плодови јачају имуни систем и смањују упале.

Омега-3 масне киселине из рибе помажу у смањењу ризика од упале. Поред тога, морски плодови такође су извор витамина А, Д, селена, цинка и глутамина који јачају имунитет.

Koje vrste riba bi trebalo dva puta nedeljno da konzumirate?

Преузмите андроид апликацију.