Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Због чега би требало да конзумирамо крушке чешће

Крушка је често потцењено воће које крије бројне здравствене предности, због чега би требало да је конзумирамо чешће.
Фото: Pixabay/HOerwin56

Ово воће које је пуно корисних и хранљивих материја. Оне пружају одличан извор дијететских влакана, антиоксиданата, минерала и корисних биљних једињења.

Крушке су посебно корисне за здравље црева и срца.

Крушке су богате влакнима

Унос влакана је кључан за здраво варење, али то је хранљива материја коју многи људи занемарују.

То је есенцијални нутријент који је повезан са бројним здравственим предностима као што је одржавање здравља срца и црева. Крушке садрже обе врсте влакана – растворљива и нерастворљива.

Оне могу да помогну у унапређењу здравља црева тако што омекшају или повећају столицу, што олакшава мокрење, крушке би могле да помогну ако имате проблема са затвором.

Крушке подржавају рад срца

Не само да влакна у крушкама помажу код затвора, већ су и изненађујуће корисна за ваше опште здравље срца. Према студији из 2022. године, повећаном потрошњом влакана у великој мери смањујете ризик од кардиоваскуларних здравствених проблема као што су срчани удар и мождани удар.

Такође постоји низ истраживања који сугеришу да дијета богата влакнима може заштитити од бројних кардиоваскуларних болести. Са влакнима крушке и антиоксидансима. Антиоксиданси у крушкама, као што су процијанидин и кверцетин, нуде значајне предности за срце. Оне могу побољшати крвне маркере везане за здравље срца.

Оне могу смањити ризик од дијабетеса типа 2

Дијетална влакна која се налазе у крушкама могу помоћи у контроли нивоа шећера у крви код особа са дијабетесом. Једење пет или више недељних порција воћа богатог антоцијанином, посебно црвених крушака, може бити одличан начин да смањите ризик од дијабетеса типа 2 до 23 одсто. Они такође побољшавају контролу гликемије.

Они су богати антиоксидансима

Крушке садрже низ антиоксиданата као што су витамин Ц, витамин К, кверцетин, антоцијанин и други. У комбинацији са антиоксидансима из других намирница, могу помоћи у смањењу ризика од разних болести.

Znate li zašto nikada ne treba nazdravljati sa vodom? Razlog će vas možda iznenaditi

Преузмите андроид апликацију.