Почетна > Свет
Свет

Завршна фаза евакуације, још 1000 цивила и 4000 војника

Америчке снаге су у завршној фази евакуације из Кабула, а нешто више од 1.000 цивила на аеродрому чека да се украца пре повлачења војника, рекао је данас један западни безбедносни званичник у главном граду Авганистана.
Фото: Танјуг/Cpl. Davis Harris/U.S. Marine Corps via AP

Званичник, који је тражио да не буде идентификован, рекао је Ројтерсу да време за крај операције још увек није прецизирано, а амерички председник Џозеф Бајден саопштио је да ће се придржавати раније договореног рока, што је уторак, за повлачење свих трупа из Авганистана.

Амерички званичник рекао је Ројтерсу у суботу да је на аеродрому остало мање од 4.000 војника, у односу на 5.800 колико их је било на врхунцу мисије евакуације, а САД и њихови савезници извезли су из Авганистана у последње две недеље око 113.500 људи.

Званичник талибана рекао је данас за Ројтерс да су спремни да преузму контролу над аеродромом, а јуче је било приметно мање људи за евакуацију, док Вашингтон припрема заврштак своје мисије.

Фото: Танјуг/Cpl. Davis Harris/U.S. Marine Corps via AP

„Чекамо коначан одговор Американаца да преузмемо потпуну контролу над аеродромом у Кабулу, јер обе стране имају за циљ хитну примопредају“, рекао је званичник под условом да остане анониман.

САД су потврдиле у петак да су убиле два милитанта, припадника Исламске државе, који су преузели одговорност за смртоносни напад у Кабулу, а Бела кућа је саопштила да ће наредних неколико дана вероватно бити најопаснији и да се очекују нови напади.

Талибани, који се суочавају са губитком милијарди долара помоћи земљи, апеловали су на САД и друге западне државе да одрже дипломатске односе након повлачења, а Британија је поручила да би то могло да се догоди искључиво под условом да талибани дозволе безбедан излазак за оне који желе да оду из земље и да поштују људска права.

 

Преузмите андроид апликацију.