Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Завршено још једно успешно издање Кинеског фестивала светла

Кинески фестивал светла, који је и ове године донео радост и шаренило Новом Саду и Београду завршен је 5. фебруара.
Фото: Градске инфо

Традиционално већ пету годину заредом обележена је прослава кинеске Нове године у Србији, на иницијативу нашег уметника Слободана Тркуље. Када смо у Србији дочекали кинеску Нову годину уз светлеће лампионе, Тркуља, који већ годинама ради на културној размени Кине и Србије, наступио је у најгледанијем шоу на планети, на гали Пролећног Фестивала на кинеској телевизији ЦЦТВ, који је уживо и путем интернета погледан преко 11 милијарди пута и тиме оборио све рекорде! Представио је Србију песмом “Тамо Далеко” у пратњи кинеске и светске пијанистичке звезде, славног Ланг Ланга.

Фото: Градске инфо
Уз различите инсталације које представљају дух традиције и симболике древне Кине као што су животињско царство, змајеви, магични јелени, чудновате рибе, афричке живитиње и друге, посетиоци су дочекали кинеску Нову годину и уживали у изложби више од две недеље у Лиманском парку у Новом Саду и на Сава Променади испред Галерије у Београду.
Фото: Градске инфо

„Срећан сам и поносан што смо и ове године, ево већ пети пут, организовали фестивал и приказали чаролију кинеских лампиона и што је велики број посетилаца уживао у светлосном спектаклу. Овај фестивал постао је традиција и занимљив је свим генерацијама. Драго ми је што су људи циљано долазили и пролазили кроз Лимански парк и Сава Променадом испред Галерије како би се фотографисали и понели са собом делић кинеске традиције за успомену.“ изјавио је уметник Слободан Тркуља иницијатор и оснивач фестивала.

Фото: Градске инфо

Поред импозантног змаја дугачког 17 метара, фаворит посетилаца била је и музичко-светлосна интерактивна газилица која се активира корачањем по шареној стази која је обасјала велики део шетачке стазе Лимаског парка.

Фото: Градске инфо

За наредну годину, организатори фестивала, Слободан Тркуља уз “Балканополис центар за модерну традицију”, најављују нове фантастичне светлеће инсталације.

Koje jezero nadomak Novog Sada obožavaju ljubitelji ribolova? 

 

Преузмите андроид апликацију.