Почетна > Свет
Свет

Завршени преговори талибана и западних представника у Ослу

Тродневни разговори између талибана, западних дипломата и цивилног друштва о хуманитарној помоћи Афганистану и људским правима завршени су у уторак у Норвешкој, а вршилац дужности министра спољних послова Амир Кхан Мутаки похвалио је разговоре, за које је рекао да су „прошли врло добро“.
Фото: PrtSc/Al Jazeera English/YouTube

Састанци иза затворених врата у планинама прекривеним снегом изнад норвешке престонице Осла одржани су у кључном тренутку за Афганистан, јер ниске температуре повећавају сиромаштво у земљи која економски назадује од прошлог лета када су талибани преузели власт.

„Било је ово јако добро путовање. Таква путовања ће нас приближити свету“, рекао је Мутаки за Асошиетед Прес.

Групе за помоћ и међународне агенције процењују да се око 23 милиона људи, више од половине земље, суочава са тешком глађу, а скоро 9 милиона је на ивици глади. Људи су прибегли продаји имовине да би купили храну, спаљивању намештаја ради топлоте, па чак и продаји своје деце.

Мутаки је рекао да ће талибанска влада учинити „најбоље што може да заштити Афганистан од било каквих проблема, привуче додатну помоћ, тражећи решења за економске проблеме“.

Талибани траже да се ослободи 10 милијарди долара које су замрзнуле САД и друге западне земље, али о томе за сада нема договора. Уједињене нације су успеле осигурати одређену ликвидност и дозволиле талибанској администрацији да плаћа за увоз, укључујући струју.

„Проблем број један сада је то што санкције Запада стварају кризу ликвидности, што значи да не можемо добити средства за помоћ у земљи“, рекао је Јан Егеланд, генерални секретар Норвешког већа за избеглице, једне од хуманитарних организација које учествују у разговорима.

„Не можемо спашавати животе како бисмо требали. Дакле, Запад и талибани морају разговарати. И морамо окончати санкције које штете цивилима“, рекао је.

Али, пре него што пристану на ублажавање санкција, западне силе захтевају повећање права за афганистанске жене и девојчице, заједно са сталним захтевом Запада да талибанска администрација подели власт са мањинским етничким и верским групама у Афганистану.

Нови афганистански владари рекли су за АП прошле седмице да имају за циљ отварање школа за девојчице и жене крајем марта, након афганистанске нове године. Поновили су то обећање у Ослу, рекао је Егеланд, који се састао с талибанском делегацијом коју је предводио вршилац дужности министра спољних послова Амир Кхан Мутаки.

Посета, прва у Европи откако су талибани поново преузели контролу над Афганистаном у аугусту, почела је у недељу разговорима између талибана и чланова афганистанског цивилног друштва. Следећег дана одржали су мултилатералне разговоре у којима су учествовале западне дипломате из ЕУ, САД-а, Британије, Француске, Италије и домаћина Норвешке.

SAD spremne da smanje vojne aktivnosti u Evropi

 

Преузмите андроид апликацију.