Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Завршени дани енергетике и инвестиција на Новосадском сајму (ФОТО)

Међународни дани енергетике и инвестиција, једанаести по реду, одржани су 2. 3. новембра, на Новосадском сајму, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у сарадњи са Удружењем Обновљи извори енергије.
Фото: Новосадски сајам
Град партнер Међународних дана енергетике и инвестиција био је Град Нови Сад.

Организовано је десет стручних скупова, панел дискусуја и радионица, на којима се могло чути да 85% стамбених зграда у Србији не задовољава минималне услове енергетске ефикасности, што је показало истраживање, као и да тренутно стање стамбеног фонда говори у прилог томе да Србија највеће уштеде енергије може остварити у сектору зградарства.

Током првог дана, у организацији УСАИД пројекта у Србији – “Боља енергија”, говорило се о унапређењу енергетске ефикасности јавних зграда у Војводини, ретрофиту, обновљивој енергији у даљинском грејању у Србији, енергетској ефикасности у стамбеним зградама – финансирању.

По проценама тим путем постигла би се уштеда енергије од 30 до 50 одсто.

По завршетку радионице чија тема је била “Енергетска санација стамбених зграда” сви присутни – од представника стамбених зграда, представника приватног и јавног сектора, до представника развојних пројеката из регије, су дошли до заједничких закључака како треба деловати, и који су то неопходни кораци: “Стратешко планирање енергетске/санације обнове стамбених зграда на локалном нивоу”, “Рад са грађанима у погледу едукације, информисаност и рада са грађанима, као и промоција и успостављање вертикалне комуникације свих актера” и “Структурално су финансирање пројекта, који има за циљ да односно суфинансирање према социјалној категоризацији”.

Те три тачке имају за циљу успостављање веће и успешније енергетске ефикасности стамбених објеката, који би требало да доведу до већих енергетских уштеда.

Фото: Новосадски сајам

У фокусу другог дана, који је програмски уредило Удружење Обновљиви Извори енергије,
били су тражење одговора на питања како до нових зелених киловата из енергије ветра и солара,
као и разговори о изазовима финансирања ОИЕ пројеката и соларизацији Србије (прозјумери из угла
грађана и компанија, мали и велики солари).

Учесници Дана енергетике и инвестиција били су представници релевантних градских, покрајинских, републичких, финансијских институција, компанија, организација, удружења, фондова, локалне самоуправе, професионални управници стамбених зграда, гости из Босне и Херцеговине, Финске, Белгије, Израела, Канаде, Уједињених арапских емирата, Северне Македоније, Сједињенин америчких држава, Немачке… и представнци развојног пројекта у области ЕЕ у стамбеним зградама (УСАИД пројекат “Боља енергија“).

У изложбеном делу 11. међународних дана енергетике и инвестиција представиле су се фирме, институције, локалне самоуправе и образовне институције са пројектима у области енергетике.

Учешће на панелима и радионицама није наплаћивано, а током два дана сале Конгресног центра “Мастер” биле су премале да приме све заинтересоване за теме о којима се говорило.

Фото: Новосадски сајам

 

Преузмите андроид апликацију.