Почетна > Свет
Свет

Завршена револуционарна мисија на Марсу

Након великих открића о мистериозној унутрашњости „црвене планете”, мисија робота Инсајт званично је завршена. Робот је на Марсу провео скоро 1.500 дана, а почела је тако што је робот на Марс слетео 26. новембра 2018.
Марс
Фото: Pixabay/Aynur_zakirov

Томас Цурбухен, помоћник администратора НАСА директората за научне мисије у Вашингтону, рекао је да су „иако је опраштање од свемирске летелице тужно, фасцинантна истраживања која је спровео Инсајт разлог за славље”.

Сами сеизмички подаци из ове мисије програма Дискавери нуде огроман увид, не само у тајне Марса већ и у друга стеновита тела, укључујући Земљу.

Организована да траје само две године, мисија је продужавана два пута. Али, велика акумулација прашине на његовим соларним панелима изазвала је сталан пад извора напајања.

Марс је налик хладној пустињи у којој је редовна појава усковитлане прашине. Током времена које је Инсајт провео на Марсу, преживео је олује прашине и вртлоге познате као ђавољи ветар.

На крају, ништа није могло да спречи црвену прашину да створи непробојни слој на соларним панелима. Као што је и снимљено на једном од последњих селфија са мисије – у априлу.

Упркос свим изазовима, Инсајт је сачувао снагу како би наставио да снима са свог положаја у равници званој Елизијум планиција. Ипак, убрзо је морао да полако гаси своје инструменте, један по један.

За разлику од других ровера, Инсајт је дизајниран да остане на месту слетања и тако изврши први „мониторинг” Марса, опремљен низом соларних панела, комплетом инструмената и роботском руком.

Инсајт је ушао у историју тако што је открио прве потресе на другој планети и „чуо”, односно забележио како Марс тутњи – више од 1.300 пута током своје мисије, преноси РТС.

Потреси су попут земљотреса које доживљавамо на Земљи, само мало другачији када су у питању разлози. Замислите Марсову кору као једну џиновску плочу. Ова кора има пукотине јер планета наставља да се смањује док се хлади. Ово „чини стрес” у кори Марса, која се растеже и потом пуца, наводи се у објашњењу појава названих и „тутњавом Марса”.

У мају, Инсајт је снимио „велики”, потрес магнитуде 5 јединица, који је слао вибрације кроз планету најмање током шест сати.

Gas i gorivo uskoro postaju prošlost? Naučnici napravili ključni korak ka stvaranju novog izvora energije

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке