Почетна > Свет
Свет

Завршен највећи кинески брод за океанографска истраживања

Највећи кинески брод за океанографска истраживања и обуку „Универзитет Сун Јатсен“, чија је изградња трајала 20 месеци, завршен је данас у Шангају.
Фото: YouTube/CGTN/PrtScr

Брод, који је име добио по универзитету чији су га научници развили, има носивост од 6.880 тона, дуг је 114,3 метра и широк 19,4 метра, пренео је кинески међународни радио.

Главни грађевински инжењер Џанг Венлунг рекао је да му велики носивост омогућава ношење теже опреме и да му чини пловидбу стабилнијом.

„Универзитет Сун Јатсен“ може да се похвали глобалном навигационом способношћу. Брод има максималну пробну брзину од 16 чворова и економичан опсег крстарења од 15.000 наутичких миља. Може да има 100 чланова посаде, преноси Међународни кинески радио.

Медији у Кини га описују и као „велику покретну лабораторија на мору“.

Електрични погонски систем новом кинеском броду за океанографска истраживања и обуку омогућава да путује попут „новог енергетског аутомобила“.

Одређивање правца кретања, убрзања и скретања много су лакши у поређењу са другим истраживачким бродовима.

Изградња овог брода је започета у октобру 2019. године у шангајској бродоградилишној групи Ðијангнан, под надзором компаније Чајна стејт шипбилдинг корпорејшен лимитед.

Било је потребно око 20 месеци да се изградња брода приведе крају.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.