Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Завршен међународни скуп на Фрушкој гори о производњи јабуке и крушке

Анализе, прогнозе, пресек актуелне ситуације, у најкраћем описују конференцију „Prognosfruit“ као најважнији међународни догађај у сектору производње јабуке и крушке. Тродневни скуп је завршен посетом делегата савременом воћњаку „Атос Фруктум“ на јужним падинама Фрушке горе, где је било речи о потенцијалима Србије у производњи јабуке као нашег извозног адута.
Фото: Unsplash/Anastasiya Romanova

У сабирању утисака са управо завршене тродневне конференције „Prognosfruit“ , водећи светски експерти и аналитичари тржишта Србију сагледавају као значајног воћарског играча јер је по обиму производње на европском континенту она рангирана на високом осмом месту.

„Захваљујући пре свега квалитету ви имате отворена тржишта широм света. Имате могућност да извозите јабуке у Велику Британију, средњу и источну Европу, Индију и то је веома позитивно“, оцењује Хелвиг Швартау из Агенција AMI.

А Андреј Јармарк из међународне иорганизације за храну FAO каже да је овај скуп дефинитивно најважнији светски догађај у сектору производње јабуке и крушке, а чињеница да су најважнији представници тог сектора стигли у Србију показатељ је колико је Србија важна на глобалном тржишту у области производње јабука.

Гил Кауфман , из индустрије WAPA која се бави производњом јабука захвалио се Србији на гостопримству.

„Овај догађај је био изузетан, како са програмског тако и са организационог аспекта“, закључио је Кауфман.

Из асоцијације „Serbia does apples“ и порука да је овај догађај био одлична прилика да свету представимо привреду Србије, промовишемо наше произвођаче и успоставимо нове

Следеће године земља домаћин конференције Прогносфрут биће Италија.

DW: Nemačka na pragu recesije?

Преузмите андроид апликацију.