Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Завршен Филмски фестивал Обнова у Новом Саду (ФОТО)

Трећи по реду филмски фестивал Обнова завршен је јуче свечаном доделом награда, док је у богатом програму од 1. до 4. септембра на 4 локације у Новом Саду уживало више од 4000 посетилаца. „Машна Обнове” за најбољи филм такмичарској селекцији додељена је филму „Гејм”, редитељке Ане Лазаревић.
Фото: Филмски фестивал Обнова

Филм „Гејм” освојио „Машну Обнове” за најбољи филм

Жири у саставу Милан Пузић, сценариста, Калина Ковачевић, глумица и Слобадан Иветић, режисер, у образложењу су истакли да је одлука била једногласна „Редитељка Ана Лазаревић је направила добар, али пре свега искрен и поштен филм. Њена режија је прецизна и тачна. Из филма зраче ауторкине емоције и емпатија према људима. Осећа се њена бескрајна жеља за стварањем спона са људима других култура.”

Изјава жирија

Иако екипа филма није била у могућности да присуствује додели награда, редитељка је путем писма упутила речи захвалности. „Од свег срца прихватам награду за најбољи филм коју ми уручује Филмски Фестивал Обнова, поносна сам што смо награђени у Новом Саду.

Захвална сам организаторима и жирију што су пружили прилику нашем филму. Ова продукција је била захтевна, нисмо имали пуно средстава, али смо имали пуно љубави за филм, као и једни према другима. Дирнуло нас је гостопримство организатора фестивала и такође нас је обрадовао ентузијазам публике. Пажња са којом сте дочекали наш филм доказује ширину и жељу за међународним разумевањем, нешто што је карактеристично за Новосађане.”

Ана Лазаревић, редитељка филма „Гејм”

„Машна Обнове” за посебан допринос српској кинематографији уручена је редитељу Радивоју Раши Андрићу, који деценијама друштвено – ангажованим филмским језиком и несвакидашњим хумором ствара добре системе вредности и преноси их путем филма.

Публика је сва четири дана фестивала имала прилику да погледа и култна остварења у његовој режији: „Лето кад сам научила да летим“, „Муње“, „Три палме за две битанге и рибицу“ и „ Кад порастем бићу кенгур“.
Фото: Филмски фестивал Обнова

Специјална награда „Милица Милићевић” за најбољи студентски филм додељена је Тамари Кострешевић за филм „Лажни аутостоп”. Осим филма „Гејм”, у оквиру такмичарске селекције дугометражног играног филма публика је погледала и филмове „Хероји радничке класе”, „Ала је леп овај свет“ , „Комедија на три спрата, „Хероји“, „Мрак“, „Не играј на Енглезе“ и „Джем од кавијара“. Како је идеја фестивала да створи један кутак за обнављање и неговање културе, у току четири дана фестивала, били су приказани чувени дигитално ремастеризовани филмови „Сјећаш ли се Доллy Белл“, „Валтер брани Сарајево“, „Битка на Неретви“ , „Ко то тамо пева“, „Мирис дуња”, као и филм „Нека друга жена“.

Фото: Филмски фестивал Обнова

У категорији „Изван селекције“ приказани су и филмови „Где је Ана Франк?” (у сарадњи са Сарајево филм фестивалом и фондацијом “Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe”), „Стриц”, „Шева”, „Валтер” и „Фрау Ајнштајн”.

Током фестивала одржане су радионице о филму намењене најмлађим посетиоцима и тинејџерима, као и промоција књига „Критички водич кроз српски филм, 2000-2017“ и „The Best Serbian Films of the 21st Century ”, у издању Филмског центра Србије. Посебној атмосфери фестивала допринели су бендови Шлагворт, Монохром, Јелусциниа и Амос бенд, као и Дареж и Ноћобдије”.

Идеја фестивала је и ове године била да створи јавни кутак за седму уметност, публику, неговање и обнављање културе и подстицање филмског стваралаштва. Фестивал је резултат ентизијазма младих филмских радника и љубитеља филма који су желели да подсете на то да добри системи вредности живе и обнављају се на филмском платну.

Фестивал реализује удружење „Филмиум” уз подршку Европске престонице културе, Градске управе за културу Града Новог Сада, Академије уметности у Новом Саду и биоскопа Арена Цинеплеx.

Фото: Филмски фестивал Обнова

 

Šta vas danas očekuje u Novom Sadu? (utorak, 6. 9. 2022.)

Преузмите андроид апликацију.