Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Ко координира и контролише „плаве аутобусе“ – како изгледа посао диспечера у ЈГСП „Нови Сад“ (ВИДЕО)

Прво звоно на сервисном телефону ГСП-а оглашава се у пола 7, тада главни диспечер Драган Шкрбић контролише ситуацију из Диспечерског центра, бележећи и пратећи све што се догађа на терену. Како изгледа посао диспечера у ЈГСП „Нови Сад“ погледајте у видеу:

У току саобраћајних шпицева, сва пажња и концентрација морају бити усмерене ка екрану који у реалном времену прати све аутобуске линије.

Поред отправника, прати се редовност полазака свих аутобуса који се тог дана налазе на линији, а такође примају се позиви, жалбе и сугестије свих корисника.

Према његовим речима, посао диспечера је веома динамичан и одговоран, а запослени је задужен да прати све промене од почетка дана па до краја смене.
Фото: Градске инфо

Тачно и прецизно се види који је аутобус на којој линији, прати се његово кретање, којом се брзином возио, да ли се зауставио на некој станици или је продужио, а уколико је потребно ради провере може се и вратити његово кретање претходних неколико сати.

„Волим тај посао, сваки дан је другачији и увек се нешто ново догађа“, каже Драган и додаје да је то посао који не трпи пропусте, јер уколико дође до грешке, она мора истог момента да се исправи.
Фото: Градске инфо

Диспечери врше праћење возила преко екрана на којем је приказана мапа града и околине у реалном времену.

Такав савремен систем и опрема служе им и помажу у доношењу конкретних одлука у реализацији превозне услуге.

Диспечерски модул садржи и различите приказе и извештаје о стању исправности СЕН опреме на возилима, отвореним и затвореним поласцима на линијама које саобраћају и „Case“ платформу која служи за пријављивање кварова и недостатака на возилима.
Фото: Градске инфо

Како би се обезбедио брз проток информација, осмишљен је и систем брзих алармираних порука за возаче „Panic taster“.

У питању је тастер који омогућава брзу комуникацију возача на линији и саобраћајне оперативе уколико дође до тешке саобраћајне незгоде, пожара на возилу или напада на возача.
Фото: Градске инфо

Koji su po vama najlepši Zmajevi stihovi?

Преузмите андроид апликацију.