Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Заустави напад панике: 1, 5, 12, 26, 38, 57…

Осим што су лупање срца, трњење обе руке и осећај да не можете да дођете до даха јасни индикатори да треба да се обратите лекару или психотерапеуту, у наставку вам представљамо како да што брже откријете напад панике, а потом и која је „прва помоћ“ док не посетите стручно лице.
Фото: Pexels/Shvets production

Експлозија страхова је веома непријатна епизода, а људи који доживе такав панични напад имају утисак да ће умрети или изгубити разум.

Иако траје од пет до двадесет минута, панични напад покреће и низ физиолошких процеса. Мада ове реакције нису животно опасне, особа која их доживи мисли да је у смртној опасности.

Узроци паничног напада

Постоје две основне врсте паничног напада, то су ситуациони и неочекивани. Особа која се плаши затвореног простора, ако се нађе у заглављеном лифту, може да доживи напад панике.

Избегавање лифта, али и других ситуација и сценарија који могу да буду изазивачи паничног напада, мере су предострожности којој прибегавају људи с паничним нападима.

Неочекивани панични напад обично се догађа услед неке погрешно протумачне телесне сензације. На пример, ако неко много стрепи од болести и учини му се да у столици види крв, доживеће експлозију страха која ће му онемогућити да се сети да је претходног дана јео цвеклу. Занимљиво је и да страх од паничног напада може да изазове панични напад.

Симптоми

Симптоми паничног напада су бројни: осећај врелине и хладноће, несвестица, осећај трњења руку и ногу, губљење даха и ваздуха, бол у грудима, осећај мучнине, бол у желуцу, ошамућеност, поремећај вида, делузије и деперсонализација, повишен крвни притисак, срчана аритмија, несигурност, губљење равнотеже и др.

Симптоми напада панике могу бити слични различитим здравственим проблемима, као што је на пример срчани напад, па се препоручује лекарски преглед. У случају да су лекарски налази у реду, не сумњајте у њих, јер је највероватније реч о паничном нападу.

Шта да урадите када вам се догоди панични напад?

Ако вас ухвати паника, прво је битно да дубоко удишете на нос, потом да задржите дах бројећи до пет, па онда да издахнете на нос. Ову вежбу можете да понављате док се не смирите.

Исто тако, може вам помоћи да се крећете, јер ћете тако ослободити енергију коју тело ствара у нападу панике.

Лековито је и да пробате да бројите на прескок (1, 56, 82, 34…) или уназад, јер проверено брзо умирује.

Као и у свим незгодним ситуацијама, може да вам помогне и смејање, певање или плесање јер се тада покреће позитивна енергија и умањује стрес.

Ovo su delovi tela koji mogu da otkriju koliko ste inteligentni

Преузмите андроид апликацију.