Почетна > Свет
Свет

Затворски притвор бившем пакистанском премијеру Имрану Кану продужен за 14 дана

Затворски притвор бившем пакистанском премијеру Имрану Кану продужен је данас за 14 дана како би се спровела истрага против њега по оптужбама за одавање државних тајни, саопштио је његов адвокат.
Фото: Танјуг/AP Photo/Anjum Naveed

Суд је рочиште одржао у просторијама затвора, навео је адвокат, преноси Ројтерс.

Пакистански суд суспендовао је јуче пресуду за корупцију бившем премијеру, али и одлучио да га не пусти на слободу, одредивши му притвор у другом предмету.

Кан (70) нашао се у центру политичка превирања у Пакистану пошто му је у априлу 2022. изгласано неповерење у парламенту.

Затворен је 5. августа након што је осуђен на три године затвора због незаконите продаје државних поклона, које је добио током премијерског мандата од 2018. до 2022, а пакистанска изборна комисија такође му је забранила учешће на изборима у наредних пет година.

Канов правни тим је уложио жалбу, тврдећи да је осуђен без права на одбрану.

Званичник Федералне истражне агенције, који је тражио да остане анониман, рекао је да је Кан оптужен за објављивање садржаја поверљиве депеше коју је послао пакистански амбасадор у САД и њено коришћење за политичку добит.

Канов главни помоћник, бивши министар иностраних послова Шах Махмуд Куреши, већ је ухапшен у истом случају.

Кан тврди да депеша доказује да је његово уклањање било на захтев САД, које су, како је рекао, притискале пакистанску војску да сруши његову владу, јер је посетио Русију непосредно пре њеног напада на Украјину.

Његове наводе демантовали су и САД и пакистанска војска.

Redak plavi supermesec osvetljava noćno nebo ove sedmice

Преузмите андроид апликацију.