Окружни затвор у Смедереву представио је по други пут на управо завршеном Шумадијском фестивалу ракије у Крагујевцу три врсте ракије које се производе на економији овог завода, саопштило је данас Министарство правде.

На овом јединственом пољопривредном газдинству производи се ракија од јабука, шљива и кајсија, а на економији су заступљене и сточарска и ратарска производња.

Економија затвора у Смедереву се простире на површини од скоро два хектара, док површина под засађеним јабукама заузима 1,1 хектар. Воће се чува у хладњачи, капацитета 100 тона робе, опремљеној по ХАШАП стандарду.


Осим хладњаче за воће, изграђене су и две коморе за поврће капацитета од по осам тона.
У процесу прављења ракије осуђеници из отвореног и полуотвореног одељења су ангажовани на помоћним пословима, попут брања јабука, њиховог прања и чишћења и других послова које могу да науче од инструктора у овом заводу, наведено је у саопштењу.
У столарској радионици осуђеници израђују дрвену амбалажу за ракију која је такође приказана посетиоцима на Шумадијском фестивалу.
Трећи Шумадијски фестивал ракије су организовале Асоцијација произвођача ракије „Шумадијска ракија“ и Градска туристичка организација, а уз подршку Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Крагујевац.
Преузмите андроид апликацију.