Почетна > Свет
Свет

Застој у нуклеарним преговорима између Ирана и 6 сила

Председавајући иранског парламента Мохамад Бакер Калибаф изјавио је данас да Техеран никада неће предати фотографије из неких иранских нуклеарних постројења Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) јер је истекао споразум о контроли с том агенцијом, известили су ирански државни медији.
Фото: Pixabay/Clker-Free-Vector-Images

„Споразум је истекао… ни једна од информација никада неће бити предата Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) и сви подаци и слике остаће у поседу Ирана“, поручио је Мохамад Бакер Калибаф, преноси Ројтерс.

Ова изјава би могла додатно да закомпликује преговоре Ирана и шест главних сила о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. године, из којег се пре три године, повукао тадашњи амерички председник Доналд Трамп и поново увео строге санкције Техерану на које је Иран је реаговао кршењем бројних ограничења проистеклих и споразума о нуклеарном програму.

Портпарол парламентарног одбора за националну безбедност и спољне послове Ирана упозорио је да ће ,,Иран такође искључити камере ИАЕА ако Сједињене Државе не укину све санкције“, стоји на веб страници државног листа Техеран тајмс.

Привремени тромесечни споразум о надзору који је Техеран потписао са ИАЕА и који је 24. маја продужен за месец дана, предвиђа да се подаци и даље прикупљају али тако да приступ информацијама буде рестриктиван, попут података у црној кутији и да им ИАЕА може приступати пост фестум.

ИАЕА је у петак затражила од Ирана да хитно одговори да ли ће продужити споразум о надзору, што је иранског изасланика навело да одговори да Техеран ,,није дужан да одговори“.

Фото: Pixabay/VladoZg

Иран је прошле среде потврдио да ће Врховни савет за националну безбедност земље одлучивати хоће ли бити обновљен споразум о мониторингу, али тек када тај договор буде истекао.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је пре два дана да би у случају да Техерана не продужи споразум о мониторингу настала ,,озбиљна сметња“ за шире преговоре.

Све стране које од априла учествују у Бечким преговорима о обнављању иранског нуклеарног споразума, сагласне су да постоје главна питања која би требало решити пре поновног успостављања нуклеарног споразума са Ираном.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.