Упркос својој малој величини, боровнице садрже обиље хранљивих материја које могу бити веома добре за ваше дугорочно здравље.
Боровнице су пуне антиоксиданата познатих као антоцијанини. Познато је да смањују слободне радикале у телу који иначе доводе до кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2, па чак и опадања неуролошких функција. Антоцијанини су пигменти који боровницама дају њихову чувену богату плаву боју. Они помажу у смањењу лошег холестерола Један од специфичних начина на који боровнице могу смањити ризик од болести је снижавање нивоа ЛДЛ, „лошег“ холестерола у крви. Истраживање је показало је да су учесници који су конзумирали боровнице имали 27 посто нижи ниво ЛДЛ холестерола за само осам недеља, смањујући ризик од метаболичког синдрома и других кардиоваскуларних болести.
Одличан извор влакана
Генерално, многе врсте бобичастог воћа су снажан извор влакана, која стабилизују шећер у крви и снижавају ЛДЛ холестерол. Влакна су такође заситна, што значи да вам помажу да се дуже осећате сито. Америчко удружење за срце препоручује најмање 25 до 30 грама влакана дневно за оптимално здравље. Иначе, једна шољица боровница садржи око 4 грама влакана.
Додатни унос витамина Ц
На крају, боровнице дају велики подстицај витамину Ц, једна шоља садржи око 15% препоручене дневне дозе. Витамин Ц делује као снажан антиоксиданс који се бори против слободних радикала, а уједно благотворно делује на нервни, имуни, коштани, хрскавични и крвни систем.
Istraživanje dalo neočekivane rezultate: U ovim godinama ljudi su najsrećniji
Преузмите андроид апликацију.