Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто сви аутомобили немају резервоар за гориво на истој страни?

Ако чешће мењате аутомобиле, сигурно ћете се сусрести са овим: наиме, отвор резервоара за гориво код различитих аутомобила није увек на истој страни, лево или десно.
Фото: Pixabay/stux
Али постоји објашњење зашто је то тако. За почетак, приликом дизајнирања новог модела, инжењери имају слободу да поставе резервоар за гориво на ону страну аутомобила која је најпогоднија када се „мотор” сусреће са каросеријом.
Постављање поклопца резервоара је у великој мери фактор дизајна, локација компоненти као што су мотор и резервоар за гориво и шасија.

Различите компоненте које се налазе у шасији и погонском систему приликом дизајнирања новог модела аутомобила често постављају инжењере различитим ограничењима у покушају да усмере цеви за пуњење на исту страну на сваком возилу.

На пример, Европљани и Американци више воле поклопац резервоара на левој страни својих аутомобила, вероватно зато што им је лакше да паркирају са резервоаром ближе пумпи за гориво.

Из тог разлога, могуће је да у Уједињеном Краљевству, Аустралији, Новом Зеланду, Јапану, Индији и другим земљама где се возе левом страном пута, возачи преферирају хаубу на десној страни, мада често британски или јапански модели имају отвор на левој страни, а европски и амерички на десној.

Дакле, не постоји апсолутно ништа што би потврдило да је ова преференција главни фактор, и иако постоје и постоје прописи о томе где треба поставити поклопац резервоара, они не наводе десну или леву страну аутомобила као ексклузивно место за постављање места за танковање горива.

Тренутни прописи који се односе на системе за гориво у аутомобилу захтевају да се поклопац резервоара налази на најширем делу аутомобила, у унутрашњости даље од зона згужваности у случају судара и безбедно од капања на вруће делове издувних гасова или електричне жице.

Постоји и практична сврха:

Аргумент ‘равнотеже’ значи да када би сви аутомобили имали поклопац резервоара на истој страни, 50 одсто пумпи на бензинским пумпама не би било искоришћено и морали бисмо дуже да чекамо у реду за гориво.

Још једна занимљива чињеница:

У случају да не можете да се сетите на којој страни вашег аутомобила је капа, једноставно погледајте стрелицу на показивачу горива на командној табли да бисте указали на страну аутомобила где је поклопац, и то би вас могло спасити срамота што морате да се вратите у ауто и померите га да бисте лакше сипали.

Google maps uskoro uvode opciju uštede goriva

Преузмите андроид апликацију.