Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто сунцокрети прате Сунце?

Научници су вековима знали да сунцокрети прате кретање Сунца, окрећући своје цветове од истока ка западу како дан одмиче, али до сада нису знали зашто.
Фото: Pixabay/Bru-nO

У новој америчкој студији показало се да је кретање сунцокрета за Сунцем узроковано њиховим унутрашњим биолошким сатом, а ове промене положаја биљке чине је већом и привлачнијом пчелама.

Ово је први познати пример да је раст биљке модулисан њеним унутрашњим сатом, и да то има чак и еволутивне последице.

Најмање од 1898. године научници су посматрали како сунцокрети почињу дан окренути према истоку и полако окрећу на запад током дана, да би се током ноћи поново вратили на исток. До сада нико није успео да схвати шта регулише овај процес.

Да би утврдили да ли је у питању биолошки сат или се биљке једноставно крећу по унапред одређеном распореду, амерички биолози су спровели низ експеримената.

Прво су сунцокрете везивали за кочиће да не би могли да се помере, а затим су их стављали у саксије које су почетком дана окренули ка западу, супротно од сигнала који обично добијају од Сунца. Овим су успели да им поремете ритам.

Затим су их сместили у лабораторију са фиксним вештачким светлом и открили да су се сунцокрети љуљали напред-назад неколико дана.

То је врста понашања које бисте очекивали од механизма који покреће унутрашњи сат.

Затим су направили вештачко светло које се креће од истока ка западу. Сунцокрети су могли да синхронизују своје покрете са кретањем светлости када је оно пратило 24-часовни ритам, али не и када је ритам промењен на 30 сати. Све их је то довело до закључка да постоји нешто што је повезано са 24-часовним ритмом кретања у сунцокрету.

Али шта је то што заправо изазива кретање сунцокрета?

Научници су установили да једна страна стабљике, у зависности од доба дана, расте брже од друге. И то доводи до тога да биљка заљуља свој цвет.

Oва врста раста разликује се од редовног раста сунцокрета и да се јавља свакодневно, односно у 24-часовном ритму.

Испоставило се да је то прилично важно за биљку, јер су они окренути од сунца током експеримената имали 10 одсто мање листове од просека.

Такође, сунцокрети окренути према истоку ујутру су привукли пет пута више пчела него они вештачки окренути према западу. Ово показује да постоји еволуциона корист да сунцокрети „јуре“ Сунце. Пчеле воле топло цвеће.

Kako da prepoznate pokvarena jaja?

 

Преузмите андроид апликацију.