Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто су друштвене игре добре за децу и да ли треба да их пустите да победе?

Друштвене игре одолевају притиску новог времена и нових технологија.
Фото: Pixabay/FotoRieth

И док део родитеља жури да своју децу усрећи новим конзолама за видео-игре, они мудрији радије бирају класичне играчке које буде машту и инспиришу на слободну игру, књиге и друштвене игре.

Како изабрати друштвену игру и није неко нарочито тешко питање. Већина деце млађег узраста уживаће у играма које пре свега захтевају брзину и спретност, као и у оним где се покушава избећи нека невоља.

За њих, то је врхунац забаве и раста адреналина, а као шлаг на торту дође време проведено с родитељима.
А зашто су друштвене игре добре за децу?
Фото: Pixabay/ErikaWittlieb
  • пружају могућност за рано учење боја, бројева, развијају се фине моторичке вештине, координација око-рука, концентрација, стрпљење.
  •  развијају почетне математичке вештине (готово да нема те игре у којој не треба ништа да се изброји, сабере, дода).
  • развијају комуникационе и друштвене вештине – ко је још видео друштвену игру која се игра у тишини? Зато је овај тип игре идеалан за стидљиву децу, која се на тај начин и не примећујући ослобађају стидљивости и треме.
  • јачају самопоуздање онда кад победе
  • уче да губе (и да то није ништа страшно) – има деце која тешко прихватају пораз, чак 4 од њих 5 ће бити бесно и љуто кад изгубе. Међутим, ту родитељ добија прилику да својим одговором на бесну реакцију, као и сопственим прихватањем пораза, научи дете да после изгубљене партије не троши енергију на фрустрацију већ да покуша поново.
  • побољшавају фокус – малој деци нарочито је тешко да се концентришу на једну активност дуже од неколико минута, а добре друштвене игре у којим уживају могу да буду начин да вежбају концентрацију.
  • непроцењиво време проведено с породицом – можда звучи као фраза, али већина деце ће се кад одрасте сећати вечери заједничких игара са родитељима, смеха и забаве, више него скупих конзола.
Друштвене игре могу бити и одлична алтернатива за тајм-аут методу. Уместо да пошаљете дете у собу да се смири, клинички психолог Регине Галанти каже да покушате да одиграте неку друштвену игру, како бисте поново успоставили контакт. Он тврди да се играњем ових игара код деце повећава и праг толеранције на фрустрацију.

Друштвене игре имају још низ предности, а питање које родитеље углавном мучи је – да ли смем да ликујем ако победим и да ли треба да пустим дете да победи. Одговор на прво питање је НЕ (одрастите!), а одговор на друго питање је – понекад да. Не увек. Ако превише губи, дете губи и самопоуздање, ако стално побеђује, вероваће да је непобедив, а и чар игре ће нестати.

Бонус савет: Одаберите једно вече у недељи које ће бити вече друштвених игара и то поштујте. Створићете непроцењиве успомене.

 

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.