Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто смо престали да једемо просо?

Непотребна жеља да се одрекнемо јела која се сматрају „сиромашнима“ и прихватимо неке модерније намирнице, навела нас је да престанемо да једемо просо.
Фото: Pixabay/gosiak1980

Ово је велика штета с обзиром на бројне предности које нам ова лако сварљива житарица нуди.

Просо

Просо је врста зрна округлог, врло ситног и на неким местима мало спљоштеног. Жуто-беле је боје и слатког је укуса. Зрно проса је прекривено омотачем који се мора скинути пре конзумирања.

Једна је од ретких житарица која не садржи глутен, што је од великог значаја јер су многи људи алергични на глутен, а добро је познато да глутен утиче на дебљање и гојазност уопште.

Садржи много витамина и минерала као што су калцијум, калијум, јод, магнезијум, витамине А, Е и Б, али садржи и гвожђе и влакна.

Житарице су изузетно алкалне (базне), а знамо да се вируси и бактерије тешко размножавају у алкалним организмима.

Просо садржи кључне аминокиселине које помажу у изградњи и регенерацији мишића и ћелија коже.

Такође, богата је угљеним хидратима који се споро вари, па нам брзо даје осећај ситости и помаже у процесу мршављења.

Ова житарица такође садржи природне масти које су неопходне за апсорпцију витамина, укључујући каротен и витамин Д.

Ова житарица садржи угљене хидрате, па је добар избор намирнице за дијабетичаре.

Кардиолози га препоручују као намирницу коју треба јести што чешће јер је пуна калијума, који помаже у борби против срчаних обољења, нормализује крвни притисак и јача крвне судове.

Једна је од најбољих намирница за чишћење бубрега, али и за појаву каменца или песка у бубрезима. Позитивно делује на уринарне инфекције и подстиче излучивање урина.

Спроведена су различита истраживања везана за исхрану, а доказано је да они који конзумирају просо у већини случајева немају симптоме астме нити било какве знаке у вези са тим.

Poboljšajte svoje zdravlje uz ovo povrće

Преузмите андроид апликацију.