Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто сладолед није најбољи избор за вреле дане

Јако је важно шта уносите у себе кад температура у рану зору буде изнад 30 степени
Фото: Unsplash/Jorge Vasconez

Уколико сте и ви ових дана изгубили апетит и лоше спавате, то је нормална појава  током веома топлих летњих дана. Уз уобичајене мере заштите од високих температура, потребно је предузети још неке мере, односно прилагодити исхрану временским условима.

Нутриционисткиња Кери Торенс дала је за „BBC Good Food“ неколико важних савета.

Вода је алфа и омега
Фото: Unsplash/Andrew Ren

Током типичног дана знојењем, дисањем, мокрењем губимо између два и два и по литра течности. То значи да током дана треба пити од шест до осам чаша воде или друге течности (млека, пића без шећера, чаја и кафе), укључујући воћне сокове и смутије, али би њихов унос требало ограничити на 150 милилитара дневно због природног шећера које садрже.

Наше специфичне потребе разликују се у зависности од доба, тежине, пола и количине телесне активности, као и факторима попут температуре и влажности ваздуха, истиче Торенс.

Када је вруће, више се знојимо, а то значи да морамо чешће надокнађивати течност.

Шта би требало јести

Храна чини од 20 до 30 осто нашег уноса течности, а постоје неке намирнице које садрже више воде од других, истиче Кери. Ако желимо да повећамо унос воде, можемо размислити о јагодама, краставцима, целеру, салати, лубеници и тиквицама.

Фото: Unsplash/Cristina Schwab

У хидратацији организма помаже и унос супа и варива.

Које намирнице не би требало јести

Сматра се да током врућина не треба јести храну која се теже вари, попут оне богате протеинима, шећером и влакнима. Не препоручује се ни зачињена храна.

Може ли нас храна расхладити
Фото: Unsplash/Priscilla du Preez

Сладолед се можда чини логичним избором кад се желите расхладити, али заправо може донети више штете него користи.

Хладна храна и пиће ће вас расхладити, али краткорочно. Конзумирање хране повећава температуру јер процес пробаве ствара топлоту. Брзо хлађење подстакнути хладном храном и пићима значи да ваше тело претерано компензује повећањем основне температуре.

Другим речима, на крају ће вам можда бити више вруће него пре него што сте појели сладолед, појаснила је нутриционисткиња.

Фото: Unsplash/Eugene Kuznetsov
Топли напици можда вам не звуче привлачно, али они заправо могу помоћи у регулацији телесне температуре.