Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто се ваша деца толико свађају међу собом? Ево како то да зауставите 

Свако домаћинство са више деце може очекивати повишене гласове, лупање врата и много туче и галаме.

Деца се, као браћа и сестре, свађају из много разлога. Могу бити гладни, уморни или једноставно досадни једно другом. Нормално је да браћа и сестре мењају расположења између обожавања и презира.

Ево шта треба да радите када свађа наступи:
Фото: Unsplash/Allen Taylor
1. Знајте када да интервенишете, а када да их оставите на миру

Насиље, малтретирање и други знаци физичке свађе морају се сузбити у корену.

Ниједна туча не може оправдати међусобно ударање. Али ако је аргумент релативно благ и изгледа да га деца решавају, нема потребе да улазите у напад.

Студије кажу да деца која сама решавају свађе одрастају у толерантне одрасле особе у будућности. Дакле, следећи пут када се ваша деца свађају, чак и гласно, пустите их да то реше све док нема физичке претње или малтретирања.

2. Посредујте, али не осуђујте

Као родитељи, пођеднако волимо своју децу. Али понекад, можда нећемо моћи да покажемо једнак третман када се деца свађају.

Можда ћете, нехотице, на крају стати на страну једног детета у односу на друге, стварајући још више негодовања у том процесу.

Ако борба постаје ружна и ви се уплетете, не заузимајте страну. Уместо тога, охрабрите децу да разговарају између себе.

Идентификујте проблем као мали, средњи или веома велики. Замолите своју децу да пронађу решења за проблем и помозите им да сами постигну договор.

3. Пустите их да изађу напоље да се издувају

Сјајан начин да се избегну свађе на првом месту је да пустите децу да изађу напоље, вежбају и издувају се. Са пандемијом, деца су дуго била затворена у затвореном простору.

Ако приметите знаке мрзовоље, замолите их да се играју лоптом у парку или да се возе бициклом. Придружите им се ако имате времена.

Дете које је прегорело са физичким вежбама биће мање склоно свађама и више ће бити заинтересовано за само топли оброк и квалитетно време.

Фото: Unsplash/Kelly Sikkema
5. Проводите време са сваким дететом по принципу један на један

Свако дете је толико другачије и личност за себе. Не морате једнако да третирате своју децу, али морате да се односите према њима праведно.

Ако један жели да гледа филм, док други жели да се ушушка уз књигу, нека има времена за себе. За награде и поклоне, побрините се да свако дете добије оно што воли, а не исту ствар.

Деца различитог узраста и пола могу имати низ проблема о којима би желели да разговарају са вама, један на један.

Одвојите време, као мајка, отац или старатељ, за свако дете. Разговарајте или само проведите време са њима, радећи оно што обоје волите да бисте зближили породичне везе.

6. Извршите исту дисциплину

Иако можда нећете стати на страну или се превише мешати, понекад ћете морати да будете дисциплиновани као родитељ.

Заборавите да улазите у то ко је започео борбу. Када и ако се браћа и сестре свађају, све их дисциплинујте исто. Дајете им домаћи задатак да ураде нешто од кућних послова као благу казну за несташно понашање.

Фото: Unsplash/Vitolda Klein
7. Извадите забаву из борбе.

Много пута се деца свађају јер воле пажњу коју привлаче свађом. Ваше најмлађе дете или деца могу заправо играти жртву управо из тог разлога.

Следећи пут када се ваша деца свађају око тривијалних ствари, игноришите их.

Изгледајте досадно, незаинтересовано ако можете и пустите их да то реше. Али када учине нешто лепо једно за друго, учините то великим.

Ово ће уклонити забаву из туча и учинити да деца схвате да што више сарађују и коегзистирају у хармонији, то добијају више похвала и пажње.

8. Изнад свега, као родитељ, будите смирени

Увек запамтите да сте одрасли. У било којој ситуацији, без обзира шта су ваша деца урадила или сломила или оштетила у тучи између браће и сестара, не можете тек тако да упаднете и почнете да вичете и падате у ватру.

Све док туча није довољно агресивна да бисте се одмах умешали и прекинули је, паузирајте и бројите до 10 пре него што уђете.

Усредсредите своје емоције пре него што покушате да смирите децу како бисте осигурали да ствари не ескалирају још више. Они су деца, а ви одрасли, ма колико ситуација изгледала тешко или непремостиво.

Ваша агресивна или нервозна енергија може утицати негативно на њих или чак пробудити и револт.

Ево шта наука каже о свађи између браћа и сестара

Док смо већина нас некада били браћа и сестре и имали смо ривалство међу браћом и сестрама, као родитељи, увек се питамо зашто се наша деца толико свађају.

Наука наводи неколико разлога за ове свађе и иако нису изненађујући, могу довести до неког увида ако ми, као родитељи, треба да исправимо своје понашање.

Преференцијални третман: Неке културе дају већи значај једном полу у односу на други, а то може довести до озлојеђености и свађа између браће и сестара.

Вапај за независност: Деца морају да одрасту, било да су у предшколској доби или као тинејџери. Са бесним хормонима или ограниченим друштвеним вештинама долази до борбе за једнакост са њиховом старијом или млађом браћом и сестрама. То значи да може доћи до негодовања, а самим тим и до свађа.

Потребна је пажња: Понекад се браћа и сестре могу свађати једни са другима ако схвате да је то један од начина да привуку вашу пажњу, као родитељи. Ово је више потреба за љубављу и вашим временом него стварним борбама.

Индивидуални темпераменти: Сва деца су различита, чак и ако деле исте гене. Свађа између различитих појединаца који живе у близини је нормална, све док је доброћудна.

Родитељски стил: Деца уче како да решавају свађе од вас. Ако виде да се борите као родитељи и све то мирно носите, такође ће научити да раде исто.

Pitali smo mame i tate iz Srbije: Kako zaustavljate napade besa kod dece?

Преузмите андроид апликацију.