Почетна > Спорт > Фудбал
Фудбал

Зашто се треће утакмице Светског првенства у групној фази играју у исто време?

Једна од лепота ФИФА Светског првенства је чињеница да можете да гледате сваки меч без потребе да бирате који ћете гледати. То је све до завршних утакмица групне фазе, где оба меча у свакој групи почињу у исто време.
Фото: Wikimedia Commons/Ank Kumar

Зашто финалне утакмице групне фазе Светског првенства почињу у исто време?

Завршни мечеви групне фазе играју се у исто време како би се осигурало да оба тима у потпуности учествују у обе утакмице.

Ако само један меч остане у групи за Светско првенство, два тима која играју већ ће тачно знати шта им је потребно да би се квалификовали. Ово може довести до тога да се мечеви играју на неспортски начин, где се тимови могу договорити да се задовоље резултатом који им користи.

Када је ФИФА применила почетни ударац у исто време?

Последњи мечеви групне фазе нису се увек играли истовремено. Било је потребно контроверзно искоришћавање околности на Светском првенству 1982. у Шпанији да би се ФИФА приморала да промени правила.

Фамозни меч одиграо се на стадиону Ел Молинон у Хихону и постао је познат као “Срамота Хихона”.

Западна Немачка и Аустрија су ушле у утакмицу знајући да ће победа Западне Немачке са једним или два гола квалификовати оба тима из Групе 2, на рачун Алжира који је одиграо последњу утакмицу у групи дан раније.

Западна Немачка је повела у првих 10 минута меча, који се потом претворио у “пријатељски меч”, при чему ниједна страна није учинила заједнички напор да постигне гол.

Утакмица је завршена резултатом 1-0, што значи да је Алжир елиминисан, а иако је ФИФА одлучила да ниједна правила нису прекршена, меч је довео до ревидирања групног система на будуц́им турнирима са две последње утакмице у свакој групи које су се играле истовремено.

Након тога, Алжир је поднео жалбе ФИФА тражила од управног тела да суспендује Западну Немачку и Аустрију са турнира.

Али ФИФА није предузела ниједан корак. Западна Немачка је стигла до финала и изгубила са 3-1 од Италије. ФИФА је водила белешке о „Срамоти из Хихона“, а сада се финалне утакмице у групи играју у исто време како би се избегла слична ситуација.

Srpska zastava ponosno na najvišoj zgradi na svetu

Преузмите андроид апликацију.