Почетна > Србија
Србија

Зашто се сви “селе“ на Телеграм?

Иако можда нелогично, уколико погледате већину наших профила по разноразним друштвеним мрежама, у 21. веку сви тежимо ка некој приватности и слободи, јер нам тога, у мањој или већој мери, сигурно недостаје.
Фото: Pixabay/More photos boosty.to/victoria_art_music

Ипак, ту слободу коју би нам гарантовало деинсталирање друштвених мрежа себи не можемо да приуштимо јер би у савременом свету то значило да “не постојимо“.

Зато можемо да пређемо на сигурније канале комуникације и да се заљубимо у Телеграм.

Уколико волите ‘’Snapchat’’ i ‘’Whatsapp’’ то вам сигурно неће бити проблем, зато што се ради о апликацији која је покупила најбоље опције и од једног и од другог.

Телеграм су 2013. године направила браћа Дуров, иначе оснивачи највеће руске друштвене мреже ВКонтакте.

Тренутно броји преко 700 милиона активних корисника и спада у 10 најскиданијих апликација на свету.

У његовом дизајну и опцијама нема ничега што до сада нисмо имали прилику да видимо на осталим апликацијама за четовање.

У разговор можемо да додамо фотографије, видео записе и фајлове. Можемо поделити своју локацију, погледати када је ко на мрежи, послати самоуништавајућу поруку итд…
Фото: Pixabay/Thomas Ulrich

Међутим, ова апликација се по нечему, ипак, издваја из мора других.

Направљена је са циљем да коначно постоји нека апликација коју тајне службе неће моћи да контролишу.

Због тога су тајне преписке са било којом особом која има инсталиран Телеграм заиста тајне и не остављају апсолутно никакав траг на компанијским серверима.

Телеграм користи МТПрото протокол који гарантује да се ради о тренутно најсигурнијој и најбржој јавној апликацији за дописивање.

Можете ли замислити о коликој гаранцији се ради када је сама компанија нудила 200 000 долара као награду за оног ко успе да сруши овај протокол?

Још неке занимљивости које је чине “сигурнијим“ начином сајбер дружења јесу то што као кључ за криптовање порука можете да користите слику, или од сваког рачунара можете направити Телеграм клијента који, такође, неће остављати трагове на серверу.

Оно што посебно радује кориснике ове апликације јесте то што Телеграм гарантује да ће њихове услуге УВЕК бити бесплатне, да никада неће продавати рекламни простор и оно најважније, да никада неће бити у туђем властиштву.

То значи да корисници неће доживети исти фијаско као у случају када је ‘’facebook’’ купио ‘’Whatsapp’’, а са тиме и базе њихових података и приступ серверима.
Фото: Pixabay/Almas Alisolla
Највеће предности Телеграма:

– приватне или јавне групе са врло специфичним дозволама

– ћаскања која се бришу неколико секунди након пријема и слања поруке

– складиштење података у облаку помоћу енкрипције

– робот који омогућава ефикаснији приступ информацијама

– “The“ односно различите просторе од група у којим се поруке шаљу неограниченом броју шире публике

– могућност постављања корисничког имена уместо броја телефона

Фото: PrtSc/Google Play Store

Нама, који користимо и остале друштвене мреже, те не живимо неке превише интересантне животе које би неко могао да прати, ова апликација може бити најкориснија у сегменту заштите наших података од трговаца и оглашивача.

Дакле, онај моменат када напишете најбољем пријатељу да желите да купите нови ауто, па на Инстаграму почну да вам искачу рекламе везане за аутомобиле, одлази у заборав.

Телеграм је апликација која муњевитом брзином осваја светско тржиште, а како и не би када нам у вртлогу сајбер света у који смо се сви преселили нуди мало, али вредно, парче приватности.

Koje društvene mreže Novosađani najviše koriste?

Преузмите андроид апликацију.