Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Зашто се разводе Новосађани, а зашто Новосађанке?

Уколико код свих сија сунце, код нас сија барем три пута снажније и то је сасвим у реду, јер живимо у најтолерантнијем и најпозитивнијем граду у Србији.
Фото: Pexels/Cottonbro

Међутим, чак и ако нам је свакодневица у већој, или мањој мери “цвеће-пролеће“, те смо познати као људи који више од свих других умеју да поштују различите ставове и погледе на свет и код нас се јављају она типична, најчешћа, неслагања у људским односима.

Да, причамо о партнерским односима, те чињеницама да, иако Нови Сад сваким даном буди нову жељу да постанете још већи романтик, људи све ћешће одлучују да романтични буду са неким новим, а да пре тога поставе тачку на претходно започете односе.

Према подацима Републичког завода за статистику у Републици Србији је у 2020. години разведено 8687 бракова.

Истраживања показују да се мушкарци у просеку највише разводе када напуне између 44 и 45 година, док се жене на тај корак одлучују обично у својој 41. години.
Фото: Pexels/SplitShire

Занимало нас је који су то најчешћи мотиви за развод код наших суграђана, те шта највише смета Новосађанима, а шта њиховим лепшим половинама?

Наши суграђани у највећем броју су се изјаснили да би се за развод најпре одлучили у случају прељубе.

Да ли то има везе са мушким егом и немогућношћу да се након преваре настави са нормалним односима у браку, не знамо, али знамо да су наше суграђанке много спремније да пређу преко брачне кризе изазване преваром, него њихови супрузи.

Поред преваре, као најчешће наведеног разлога, Новосађане додатно оптерећује и претерана посесивност њихових партнерки.

Још један од често наведених разлога био је и неуредност партнерки.

Данас Новосађанке, очигледно, немају времена да исту пажњу посвете и каријери и деци и уредности њиховог дома, што им супрузи често замерају, те долази до свађа, а на крају и развода.

Када смо покушали да одговоре на ова питања добијемо и са друге стране, ни мало нас није изненадило оно што смо чули.

Новосађанке су оштро подвукле: “Разводимо се уколико дође до било ког облика насиља, то се не сме трпети!“

Поред насиља, које су све наше саговорнице најоштрије осудиле, на другом месту пронашла се, наравно, поново, прељуба.

За разлику од мушкараца, Новосађанке су осуђивале и претеран унос алкохола, те је доста њих рекло да би се моментално развело уколико би њихова јача половина почела чешће да конзумира алкохол.

Припаднице лепшег пола су, на крају, али не као најмање битну ставку, навеле да је још један од валидних разлога за развод, заправо, запостављање од стране мушког пола.

У то, ко је од наших суграђана и суграђанки више у праву, нисмо смели да залазимо, само смо ослушнули шта их тренутно мучи.

Било како било, гнев се у браку таложи годинама и свима је јасно да до развода не долази са првим проблемима.

Можда, уколико се осцилације примете на време, једна шетња романтичним рутама Петроварадинске тврђаве, може да реши доста проблема?

Da li su Novosađanke uobražene, ili su Novosađani kukavice?

 

Преузмите андроид апликацију.