Лук је храна коју сви волимо, али понекад можемо заплакати због тога, ко га је сецкао зна шта значи сузе лити. Али зашто плачемо када сечемо лук?
За то је одговорно органосумпорно једињење (тиокарбонил С-оксиди), хемикалија која иритира очи и активира се када се лук сече. Сумпорна киселина која се тада формира није стабилна и мора се мењати у нешто друго, а лук има две опције. Прва опција је да се спонтано кондензује и постоји органско сумпорно једињење и оно даје луку јак мирис и укус, а то је да се добије само један органски сумпор. а слично се дешава и код белог лука.
Друга могућност је да на површину изађе други ензим, лакриматорни фактор, који је сакривен у ћелијама (ЛФ синтаза). Како лако испарава, долази до ока и изазива реакцију, односно иритацију.
Ако не можете да издржите сузе, имате опцију.
Савет је да носите наочаре како бисте заштитили очи. Такође користите оштар нож који ће оштетити мање ћелија на прамцу и тако спречити превелике количине суза. Али многи покушавају да узгајају лук који нема поменута једињења и који би могао бити блажи, а до сада се то постизало укрштањем карактерних типова. Како су компоненте које изазивају иритацију очију одговорне за добро познати укус и мирис лука, вероватно да би њихово смањење могло да уништи све што волимо код лука. Ако желите познати укус, можда ћете морати мало и да заплачете.
Trik koji će vas oduševiti: Ubacite beli luk u WC šolju i ostavite da prenoći
Преузмите андроид апликацију.