Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто ове зиме никако не треба да заборавите на наранџе? Ово су сва њена позитивна својства

Наранџа треба да нађе своје место у свим корпама за воће.
Фото: Pexels/gilmerdiaz

Када је реч о благодетима поморанџе, одмах помислимо на витамин Ц. Наравно, ово воће има висок садржај аскорбинске киселине, али ту није крај његовим корисним својствима. Поморанџе су богате разним супстанцама које благотворно делују на све системе тела – од пробавног до нервног. Ево зашто би свакако требало да додате поморанџе у своју исхрану.

Почнимо са витамином Ц – једна велика поморанџа садржи око 80% дневне вредности. Аскорбинска киселина је важна за многе важне функције у телу. Помаже у јачању и одржавању имунитета, спречава развој упалних процеса, стимулише производњу природног колагена у телу, чиме успорава процес старења. Поред тога, витамин Ц повећава способност тела да користи залихе масти за енергију (и током вежбања и у мировању). Према студији објављеној у American Journal of Clinical Nutrition, низак ниво витамина Ц у телу је директно повезан са повећаним ризиком од гојазности.

Наранџе су такође богате влакнима, која су неопходна за правилно функционисање дигестивног система и здрав микробиом црева. Такође вам омогућава да се дуже не осећате глад. Само имајте на уму да се већина влакана налази у белим „филмовима“ наранџе, а не у њеној пулпи.

Наранџе су извор флавоноидних антиоксиданата који имају антиинфламаторно, антивирусно и антимикробно дејство. Ефикасно се боре против слободних радикала и штите ћелије тела од оштећења. Недавне клиничке студије су показале да флавоноиди благотворно утичу на нервни систем и ментално здравље. Они могу да смање ризик од депресије, а посебно једињење које се зове херперидин може спречити развој Алцхајмерове болести.

Пулпа није једини здрав део наранџе. Кора се може додати у салате, јела од меса, житарице, чајеве и сва друга јела за која вам се чини да је погодна.

Genijalni načini upotrebe zrelih banana

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке