Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто одмрзавање меса на собној температури није најпаметнија идеја?

Вађење хране из замрзивача и остављање на кухињској радној површини на собној температури врло је често начин да је једноставно одмрзнете. Али да ли је ово заиста најбољи начин за одмрзавање свих намирница?
Фото: Pixabay/Shutterbug75

Сирово месо захтева пажљиво руковање како би се спречио развој бактерија. Међутим, то не значи да начин на који одмрзавате месо није битан.

Пошто месо постаје подложније бактеријама, не препоручује се да га остављате на собној температури. Као замрзнуто, месо је безбедно неограничено време.

Бактерије се не могу размножавати када је температура испод четири степена.

Месо и друга кварљива храна никада не треба остављати на собној температури дуже од два сата.

Када се месо остави на кухињској површини један дан, може да достигне температуру већу од четири степена, што изазива раст бактерија.

Ова метода није само плодно тло за развој нових бактерија, већ омогућава и развој бактерија које су се већ налазиле на вашем комаду меса. Тако се површински слој меса брже одмрзава и иде у процес кувања под млазом топле воде.

С друге стране, одмрзавање у хладној води је нешто бољи начин, али је потребно пазити да вода не дође у директан контакт са месом и да се вода мења на сваких пола сата док се не одмрзне.

Ако сте у журби, бољи начин за одмрзавање меса је у микроталасној, али само ако користите функцију одмрзавања и ако ћете одмах почети да припремате месо за оброк.

Међутим, најбољи начин би био да се одмрзне у фрижидеру, где је понекад потребно 24 сата да месо буде спремно за кување.

 

Преузмите андроид апликацију.