Иако конзумирање ултра-прерађене хране може изгледати као добра идеја ако немате пуно времена за кување, требало би да је избегавате јер може изазвати озбиљне последице.

Ултра-прерађена храна и пића укључују: замрзнуте оброке, заслађене житарице, инстант супе, воћне јогурте, месо узгајано у лабораторији, сладолед, чипс, колачиће, безалкохолна пића…
Oва храна изазива нагли пораст шећера у крви и убрзава поновни осећај глади.
Губимо енергију и никада нисмо задовољни.
Ова пракса доводи до преједања. Повећање уноса шећера, соли или кофеина може да вас превари да мислите да је та храна добра за вас.
Састојци у овој храни могу утицати на процес награђивања у нашем мозгу, стимулишући ослобађање неуротрансмитера попут допамина који нам дају добар осећај.
Нажалост, ови ефекти су краткотрајни и убрзо почињемо да се осећамо уморно и тромо.
Панкреас је под притиском да произведе довољно инсулина да би се носио сав унос шећера, а натријум повећава крвни притисак и узрокује задржавање воде.
Такође ће бити проблема са цревним микробиомом, јер шећер подстиче раст штетних бактерија. Осећаћете се надуто и имаћете лоше варење.
Што више конзумирате ову храну, то ће ваши проблеми са спавањем бити израженији.
Подразумева се да ултра-прерађена храна доводи до повећања телесне тежине.
На крају крајева, ваше ментално здравље ће бити угрожено.
Да ли је време да направите паузу од кафе и замените је какаом
Преузмите андроид апликацију.