Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто није добро да често једете прерађену храна

Иако конзумирање ултра-прерађене хране може изгледати као добра идеја ако немате пуно времена за кување, требало би да је избегавате јер може изазвати озбиљне последице.
Фото: Pixabay/ StockSnap

Ултра-прерађена храна и пића укључују: замрзнуте оброке, заслађене житарице, инстант супе, воћне јогурте, месо узгајано у лабораторији, сладолед, чипс, колачиће, безалкохолна пића…

Oва храна изазива нагли пораст шећера у крви и убрзава поновни осећај глади.

Губимо енергију и никада нисмо задовољни.

Ова пракса доводи до преједања. Повећање уноса шећера, соли или кофеина може да вас превари да мислите да је та храна добра за вас.

Састојци у овој храни могу утицати на процес награђивања у нашем мозгу, стимулишући ослобађање неуротрансмитера попут допамина који нам дају добар осећај.

Нажалост, ови ефекти су краткотрајни и убрзо почињемо да се осећамо уморно и тромо.

Панкреас је под притиском да произведе довољно инсулина да би се носио сав унос шећера, а натријум повећава крвни притисак и узрокује задржавање воде.

Такође ће бити проблема са цревним микробиомом, јер шећер подстиче раст штетних бактерија. Осећаћете се надуто и имаћете лоше варење.

Што више конзумирате ову храну, то ће ваши проблеми са спавањем бити израженији.

Подразумева се да ултра-прерађена храна доводи до повећања телесне тежине.

На крају крајева, ваше ментално здравље ће бити угрожено.

Да ли је време да направите паузу од кафе и замените је какаом

Преузмите андроид апликацију.