Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто мушкарци скоро никада не напуштају своју жену због љубавнице?

Приликом обреда венчања, младенци се једно другом заклињу на љубав и верност до краја живота. Колико често у пракси заиста буде тако?
Фото: Pexels/Katarina Holmes

У идеалном свету, људи би били попут рода или пингвина-моногамни и с обзиром на комплексност друштвене заједнице у којој живе, све би било далеко једноставније. Један партнер за цео живот. Ипак, човек није створен да буде моногаман. Природа га је направила мало другачијим. Прељуба је једна од сенки, која стално прети брачној заједници. У сваком браку, па и вези, постоје кризни периоди, када се стиче утисак да је варница нестала и да се пламен љубави и страсти угасио. У тим моментима, мушкарци неретко траже сексуалну авантуру, како би повратили своје самопоуздање и поново осетили узбуђење, које се током година проведених са својом супругом, изгубило.

Да нас не схватите погрешно, нико не каже да се жене такође не упуштају у ванбрачне авантуре, али студије доказују да мушкарци ипак то чине чешће. Проблеми, кризе у брачном животу, прељубе- честе су теме у психолошким ординацијама, али оно што упада у очи и привлачи пажњу јесте чињеница да у односу на број неверстава, разводи ипак изостају. Другим речима, у већини случајева мушкарци скоро никада не остављају своје жене због љубавница. Потенцијалне разлоге за такву појаву, можете прочитати у даљем тексту.

Развод је тежак

Свако од нас познаје бар једну особу која је прошла кроз период развода. У огромној већини случајева, ради се о мукотрпном процесу који неретко оставља последице на психичко здравље човека. Свако би да избегне развод, уколико је то могуће, јер није лако ставити тачку на један период у животу и растати се са особом коју сте некада много волели и са којом сте имали намеру да проведете живот.

Развод ствара осећај личног неуспеха и намеће питање: Како су убијена она предивна осећања са почетка? Чак и када размишљање не иде у том правцу, адвокати, трошкови, давање објашњења и истресање „прљавог веша“ пред непознатим људима (судијама и адвокатима) и подела имовине је нешто о чему бисте дефинитивно морали да мислите у неколико наредних месеци или година! На саму помисао на све претходно наведено, већина мушкараца одлучи да ипак остане ту где јесте-поред своје супруге.

Фактор ризика

Шта ако након мукотрпног процеса развода мушкарац схвати да је погрешио и пожели да се врати својој жени? Да ли је љубавница заиста бољи избор или се то само тако чини? Ова питања мотивишу мушкарце да одустану од предузимања корака напред – несигурност да ли је то корак напред или два назад.

У љубавницама мушкарци траже оно што мисле да њиховим женама или у односу са женом недостаје. Почетак је углавном сладак и представља право освежење. Међутим, у сваком односу нешто недостаје. Нашавши нешто што тренутно недостаје, постоји могућност да се на другој страни изгуби много више. Свест о томе враћа назад.

Деца и осуда друштва

Уколико су у браку рођена деца, ствар се доста компликује. Уколико је мушкарац везан за своју децу, сама помисао да их излаже стресу и да их мање виђа, представљаће пакао. Многи бракови опстају само због деце, при чему су родитељи спремни и да занемаре сопствену срећу.

С друге стране, оставити децу због друге жене, апсолутно је неприхватљив облик друштвеног понашање. Оштра осуда и притисак околине је нешто са чиме би мушкарац морао да се носи. Да ли је у стању?

Никада није касно да се несугласице и конфликт реше. Потребна је воља, стрпљење, покушај стављања у положај свог партнера, разумевање, праштање, али је сама жеља за превазилажењем кризе пресудна. Не треба оклевати у тражењу стручне помоћи. Са њом је много лакше.

Sedenje prekrštenih nogu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema

Преузмите андроид апликацију.