Иако је купус сам по себи веома здрава и хранљива намирница, процес кисељења га чини још јачим савезником у заштити нашег организма од разних здравствених проблема.
Приликом кисељења зеље испушта течност, а ово запуштено благо у народу је познато као расол. Има оних који су одавно упознати са благодетима ове течности, а ми ћемо вас још једном подсетити зашто би требало да је уврстите у свој јеловник.
Јачање имунитета
Расол се препоручује током хладнијих месеци. Јесен и зима са собом доносе разне бактерије и вирусе који изазивају здравствене тегобе, а расол је пуна супстанци које јачају наш имунитет. Витамин Ц, витамин Б, калцијум, магнезијум, гвожђе и цинк само су део богатства скривеног у овој течности.
Регулисање варења
Да ли имате проблема са затвором? Чаша расола ће их решити. Добре бактерије које се стварају у расолу током ферментације доносе равнотежу цревној флори и одржавају је здравом.
Олакшан губитак тежине
Со је нискокалорична намирница, а истовремено садржи много влакана и витамина и делује као пробиотик, због чега је одличан додатак исхрани. Довољно је заситно да замени једну ужину и ефикасно смањује нездраве масти.
Ублажавање мамурлука
Ако сте случајно попили превише џина и тоника са пријатељима, све нежељене ефекте забавног ноћног изласка ублажићете сланом водом. Брзо ће надокнадити изгубљене електролите и помоћи у хидратацији тела.
Јачање костију
Витамин К2 игра важну улогу у здрављу наших костију. Активира протеине који помажу у апсорпцији калцијума, есенцијалног минерала који храни кости. Витамин К2 се налази у расолу и киселом купусу.
Kada je zapravo vreme za drugu šoljicu kafe? Stručnjaci upozoravaju
Преузмите андроид апликацију.