Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је важно заменити напитке њиховим нискокалоријским алтернативама?

Енергетска вредност хране је важна одредница енергетског уноса у оброку или укупног уноса калорија током дана.
Фото: Pexels/Polina Tankilevich

Заменом шећера са нискокалоријским заслађивачима, могуће је смањити енергетску вредност намирница и, као резултат, допринети губитку тежине када се конзумирју у склопу дијета са контролом калорија.

Наравно, њихов крајњи ефекат зависиће од њиховог уклапања у исхрану са смањеном енергијом. Не треба очекивати да ће сами нискокалоријски заслађивачи изазвати губитак тежине.

Многобројна дугорочна истраживања проучавала су утицај нискокалоријских заслађивача на телесну тежину код одраслих и упоређивала њихов ефекат на шећер. Иако су све ове студије имале различите приступе, указивале су на повољан утицај нискокалоријских заслађивача на контролу и смањење килограма.

У истраживању „Бирајте здраве опције свесно сваки дан“, учествовало је 318 гојазних одраслих учесника, од којих је тражено да замене напитке заслађене шећером или са нискокалоријским заслађеном алтернативом или водом.

Резултати ове студије показали су да и група која је пила дијетална пића и група која је пила воду, резултирала значајним губитком тежине (средњи губитак тежине од 2,5 кг). Шанса за постизање губитка тежине од 5% за 6 месеци била је значајно већа у групи која је конзумирала нискокалоријске напитке.

На основу ових налаза, научници закључују да би, на нивоу популације, замена калоријских напитака некалоријским алтернативама могла бити важна порука јавног здравља.

Dobro jutro! Evo čime možete baš danas zameniti kofein

Преузмите андроид апликацију.