Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је топла купка добра скоро као вежбање?

Стари Египћани су још пре 4.000 година имали обичај да се опуштају у топлој купки, а многи је и данас воле.
Фото: Pexels/Monstera

Одлична вест је да се показало да је та навика попут вежбања. Наравно, то не значи да ћете купањем изградити мишиће или изгубити килограме, али има одређене предности.

Истраживачи са Универзитета Ковентри спровели су студију и дошли до открића да топла купка има сличне здравствене предности као и аеробне вежбе.

Током купања расте телесна температура и побољшава се проток крви, што може да снизи крвни притисак, контролише шећер у крви и смањи упалу.

Аутор студије Чарлс Џејмс Стјуард препоручује седење у кади пуној воде до рамена у трајању до сат времена, с тим да температура воде не би требала да прелазити 40 степени Целзијуса. То се сматра сигурним, осим ако не осетите знакове вртоглавице, несвестице и дехидратације.

Сличан ефекат има и боравак у сауни. Истраживање спроведено у Финској показало је да мушкарци у средњим годинама, који бораве у сауни четири до седам пута недељно, имају 50% мањи ризик од фаталних кардиоваскуларних болести у поређењу са онима који су у сауни били само једном недељно.

Боравак у топлој купки или сауни има и антидепресивни ефекат. Такође се показало да може да смањи и ризик од деменције.

Vrsta voća koje je najbolje jesti ujutru ako želite da smršate

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке