Почетна > Свет
Свет

Зашто је Северна Кореја забранила кожне капуте?

Северна Кореја је забранила грађанима да носи кожне капуте, након што је тај модни детаљ постао омиљен лидеру земље Ким Џонг-уну.
Фото: Танјуг/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Ким је обукао кожни капут први пут 2019. године и од тада је тај део одеће постао популаран међу елитом Северне Кореје, која је желела да покаже своју лојалност вођи, пренео је “Дејли мејл”.

Недавно, међутим, имитације су постале све чешће и “модна полиција” је послата да затвори радње које продају кожне капуте и да их на улици скида са људи, због забринутости да би ти “лажњаци” могли да начине Кимов изглед јефтиним и да му подрију ауторитет.

“Полиција каже да ношење капута са циљем да неко изгледа као лидер је ”непримерен тренд” којим се оспорава ауторитет Кима. Власт је рекла јавности да не носи кожне капуте, јер је то део партијске директиве, да одлучи ко може да их носи”, рекао је извор за Радио “Фри Азија”.

Сличне верзије капута као Кимове прво су почеле да се појављују у септембру ове године, када се незванично поново отворила трговина између Кине и Северне Кореје, после прекида због пандемије.

То је омогућило трговцима да почну да набаваљају синтетичку кожу и праве капуте.

Радио “Фри Азија” тврди да је имао увид у документе о увозу претходних месеци, у којима се види да је на десетине метара материјала увезено.

Severna Koreja dobija sav potreban uranijum iz svoje fabrike

Преузмите андроид апликацију.