Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Зашто је Подграђе опет „епицентар“ дочека Нове године?

Подграђе Петроварадинске тврђаве, које је изграђено током 17. и 18. века засијаће посебним сјајем у новогодишњој ноћи. Оно што вас очекује јесте богат програм на овом посебном, градском месту.
Фото: НСЕПК/Toru Tsuji, Јелена Јанковић, Промо

Подграђе ће 31. децембра бити епицентар уметности, светлосне енергије и доброг провода!

Небо изнад Подграђа обасјаће режирани светлосни спектакл. Неки од најзначајнијих европских уметника из домена визуелних инсталација као и актуелна имена европске и домаће музичке сцене, у синергији ће претворити Подграђе 31. децембра и 1. јануара у велики енергетски бљесак са те стране Дунава.

Изложба „Милева: Ми смо стена”

Први пут ће великом интерактивном мултимедијалном изложбом „Милева: Ми смо стена” у Музеју града Новог Сада светској јавности бити представљен живот и значај Милеве Марић Ајнштајн.

Музеј на петроварадинској стени која наткриљује Нови Сад преиспитаће симболику презимена Ајнштајн (једна стена) кроз изложбу која је инспирисана Милевиним блиставим умом, а приказана кроз уметничку призму аутора др Душана Јововића.

Током новогодишње ноћи одржаће се бројна стручна вођења кроз изложбу „Милева: Ми смо стена” (Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави). Улаз на изложбу је слободан, али је неопходна пријава.

Пријавите се за стручно вођење кроз изложбу „Милева: Ми смо стена” 31. децембра, у неком од понуђених термина:

 • 20.00
 • 20.30
 • 21.00
 • 21.30
 • 22.00
 • 22.30
 • 23.00
 • 23.30
 • 00.00
 • 00.30
 • 01.00
 • 01.30
Изложба „Милутин: Време и васељена”

Спектакуларна изложба под насловом „Милутин: Време и васељена” у Студију М (Игњата Павласа 3) представља својеврсно путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, кроз мултимедијални спој дигиталног и аналогног уметничког израза.

Током последњег дана 2022. године, одржаће се бројна стручна вођења кроз изложбу „Милутин: Време и васељена” (Студио М). Улаз на изложбу је слободан, али је неопходна пријава.

Пријавите се за стручно вођење кроз изложбу „Милутин: Време и васељена” 31. децембра, у неком од понуђених термина:

 • 12.00
 • 13.00
 • 14.00
 • 15.00
 • 16.00
 • 17.00
Теслина светлосна галерија
Фото: Toru Tsuji

Осим узбудљивих музичких наступа, Дочек 31. децембра обележиће Теслина светлосна галерија која ће, кроз игру светлости, покрета и звукова интерактивних аудио-визуелних уметничких интервенција, створити потпуно нови амбијент барокног драгуља Новог Сада, Подграђа, као и Петроварадинске тврђаве, једне од најбоље очуваних фортификација у Европи.

У Теслиној светлосној галерији излагаће Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, Горан Деспотовски као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и други.

Филозофија Дочека је јединство у различитости, (су)живот у дуалности – између два календара, дана и ноћи, светлости и таме, звука и слике, прошлости и будућности, традиције и савремених технологија, које повезује јединствена енергија, баш као и код Тесле.
Фото: НСЕПК

Барокни амбијент Подграђа, али сама Петроварадинска тврђава, кроз Теслину светлосну галерију постаће простор сусрета ових супротности, увезаних енергијом светлости.

Истражујући светлост као животни принцип који увезује све нивое постојања, уметници и уметнице кроз различите уметничке медије Подграђе и Тврђаву претварају у простор сусрета.

Група „Kosheen”

Уђите у предстојећу годину хипнотисани вансеријским спојем електро, соул, поп и метал звука — јер Kosheen стиже у Подграђе 31. децембра на главној бини код Београдске капије у 23 часа.

Судбински оформљени британски трио, састављен од успешних соло извођача, још од деведесетих влада топ-листама, а њихови концерти померају границе доживљаја живе музике.

На овом Дочеку ћемо бити део музичке револуције коју Kosheen сваком новом песмом изазива!

Британска денс и хип-хоп група „STEREO MC’s”

Свет и чувену БРИТ награду освојили су култном песмом „Connected” и обележили музику деведесетих — британска денс и хип хоп група STEREO MC’s долази на Дочек и враћа енергију музике коју сви памтимо.

Сарађивали су са Мадоном, Ленијем Кравицом, групом U2, а и даље су једна од највећих сензација британске и светске денс сцене.

У Европској престоници културе дочекујемо их у последњој ноћи ове године у посебном визуелном амбијенту.

STEREO MC’s ће наступити 31. децембра у Подграђуна великој сцени, на Тргу Проте Михалџића у 22 часа.

Светлосна кинетичка инсталација „Time of Flight”

Светлосна кинетичка инсталација „Time of Flight” (Нови Сад, 2022/2023) уметника Доријана Колунџије, ће бити постављена код сата на Петроварадинској тврђави, 31. децембра у оквиру визуелног програма Дочека, као део пројекта Tesla Light Gallery.

„Time of Flight” је сложени систем светлосних извора, видео пројекција и моторизованих механичких елемента синхронизованих у комплексну, интригантну кореграфију која прати за потребе пројекта компоновани и продуцирани музички амбијент базиран на аудио записима механизма сата на Петроварадинској Тврђави.

Јапански уметник Chida Yasuhira и његова инсталација звана „Brocken”
Фото: НСЕПК/Mira Chaloupka

Светлосна инсталација „Brocken” јапанског уметника Chida Yasuhira ће бити представљена на Петроварадинској тврђави у ноћи 31. децембра у оквиру визуелног програма Дочека, као део пројекта Tesla Light Gallery.

Brocken 5.6” је интерактивни објекат инспирисан мистериозним Брокеновим спектром који се јавља када је сунце постављено директно иза вас, разбијајући и расипајући светлосне зраке.

Чида рекреира овај феномен у великој металној коцки у којој ручно избуши преко 50 хиљада рупа.

Концентрисани снопови светлости продиру у мрачни простор и стварају илузију да вас светлост прати.

Метална конструкција са више од 50 хиљада рупа избушених ручно ствара природни светлосни феномен Брокеновог спектра који се може појавити на магловитој планинској падини.

Рад „Огрлица” уметника Горана Деспотовског
Фото: НСЕПК

Интерактивни видео рад „Огрлица” Горана Деспотовског, као представника Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), и перформера Софије Лукић и Димитрија Деспотовског, биће представљен на Дочеку, 31. децембра, на малој сцени у Штросмајеровој.

Концепт рада базиран је на визуелној интерпре­тацији сведене форме, кроз процесе одређених кретања субјекта и околине.

Рад „Огрлица” представља видео у три дела, у којем су присутни принципи кретања: настајања и нестајања, енергије духа и околних присутних манифестација.

Привид овог приказа је у једноличном кретању доминантне форме фигуре, обриса и флуидног простора. Ову поделу у кретању карактеришу задати смерови покрета: у хоризонтали (x-osa), вертикали (y-osa) и кретање форме у оси симетрије (s-оsа).

Све релације чине јединство процеса кретања које изискује циклус у сусрету, али и пролазности.

Рад „Огрлица” је заправо геометрија кретања у бесконачном простору концентрисана у оси огрлице, која у првом делу видео рада има фронтални приказ док у завршници централни. Ова промена се неосетно одвија кроз три дела видео рада, чинећи на тај начин целину.

Ди-џеј „Biesmans”

Право из најбољих берлинских клубова, јединствену фузију носталгије и оптимизма на Дочек у Новом Саду 31. децембра, доноси Biesmans, белгијско-немачки ди-џеј и владар подијума на фестивалима широм света.

Одрастао у малом фландријском селу, посвећен страсти према синтисајзеру и електронској музици, „највољенији сет берлинских журки” у Подграђу ће својим аутентичним synth звуком направити незаборавну атмосферу.

Наступа у Подграђу на главној бини испред Београдске капије у 00.30 часова.

Чешка уметница Павла Беранова и светлосно-звучна инсталација „Words on Wire”
Фото: НСЕПК

Светлосно-звучну инсталацију „Words on Wire” ће представити чешка уметница Павла Беранова, 31. децембра на Петроварадинској тврђави у оквиру визуелног програма Дочека, као део пројекта Tesla Light Gallery.

Инсталација ће бити постављена на стази од Музеја Града Новог Сада ка сату, где ће уметничка дела бити ушушкана међу крошњама дрвећа.

Птице се у многим културама сматрају симболима слободе. Писање као чувар народних традиција, успомена и наслеђа.

Чешка уметница Павла Беранова преточила је ове вредности у 21 светлећи објекат уз коришћење кратких текстова и песама које је сакупила на 16 светских језика.

Светлост продире кроз перфориране текстове и пројектује се на листовима дрвећа, трави или градским тротоарима. Звук и музику компоновала је чешка певачица и композитор Владивојна Ла Чиа.

Текстови на свих 16 језика доступни су овде.

Музичка група „Репетитор

Једна од најузбудљивијих концертних атракција европског алтернативног рока, омиљено име многих фестивала – Репетитор долази у Подграђе.

Својом стваралачком вештином још од првог албума освајају високе оцене критике, а њихови живи наступи публици доносе јединствену енергију, коју 31. децембра не желите да пропустите.

Можете их послушати у Штросмајеровој улици, на малој сцени у 23 часа.

Са небројено турнеја за појасом, Репетитор је свирао у клубовима и фестивалским бинама у преко 20 земаља Европе, али и у Русији и Кини. (SzigetExitFusion FestivalEurosonic, Похода, EuropavoxRock For PeopleLoftasStereoletoINmusicWaves ViennaBotanique, Арсенал… су само неки од многих фестивала).

Култни новосадски бенд „Обојени програм

Почетна слова њихових албума чине акроним Новог Сада, којем доносе славу дуже од четрдесет година!

Култни новосадски бенд, чије је дело представљано и на МТВ-ју, „Обојени програм” наступа у Подграђу, на малој сцени у Штросмајеровој улици, 31. децембра у 00.30 часова.

Дочек овог пута приређује најлуђу ноћ уз пионире алтернативне сцене.

„Обојени програм” је 2020. године обележио 40 година постојања и 30 година од објављивања првог албума „Најважније је бити здрав”.

Музичка група из Словеније „Perpetuum Jazzile”

Дејвид Боуви, Аба, Тото, Џони Мичел, Мајкл Џексон и Лејди Гага — заједно у Подграђу?

Да, јер на Дочек долази „Perpetuum Jazzile”, један од највећих и најпопуларнијих вокалних састава на свету, који на више од пет светских језика изводи најпознатије нумере свих жанрова.

Користећи само свој глас и тело, без иједног инструмента, ова словеначка сензација повешће вас на спектакуларан пут — око света и кроз време.

Дођите 31. децембра у Подграђу, на главној бини испред Београдске капије у 21 час.

„Perpetuum Jazzile” је позната као једна од највећих и најспектакуларнијих вокалних група на свету.

Препознатљив од критике, вокални оркестар из Словеније познат је по снажним ритмовима, богатим хармонијама, неупоредивој креативности, позитивној енергији и разноврсности музичких жанрова које певачи стварају само својим гласовима – поп, рок, џез, госпел, блуз, боса нова, диско, фанк, етно и други.

Њихова музика такође садржи људски битбокс – вокалне перкусије које укључују импресиван скуп звукова и ритмова бубњева који се стварају само устима.

Уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и њихова видео-сценографија
Фото: НСЕПК/М. Пудић

Уметничка интервенција Дејана Стојкова и Анђелка Попића у формату видео-сценографије биће приказана 31. децембра на малој сцени код Беорадске капије.

Посебно дизајниран видео са саџајем креиран је за сваког извођача који наступа на малој сцени у Штросмајеровој, у Подграђу.

Пројекција ће бити приказана у оквиру програма Дочек, као део пројекта Tesla Light Gallery.

Рок бенд „Монохром”

Овај бенд живи рокенрол – од класичног из шездесетих до индија из двехиљадитих.

Све то, а и много више, „Монохром” ће представити свом Новом Саду на догађају за памћење, Дочеку 2023. године.

Са почетком у 22 часа, 31. децембра на малој сцени у Штросмајеровој улици у Подграђу Петроварадинске тврђаве!

Култно име београдске сцене – Мими Мерцедез!

Она репује одважно о проблемима који муче младе, има милионске прегледе и осваја непосредношћу – Мими Мерцедеc (Mimi Mercedez), неукротива енергија београске реп сцене, долази у Подграђе Петроварадинске тврђаве на Дочек 2023!

Она ће наступити на великој сцени на Тргу Проте Михалџића, 31. децембра у 23.30 часова.

Милена Јанковић, познатија као Мими Мерцедес, је контроверзна реперка из Београда која је своју прву песму снимила 2011. године, али озбиљније почиње да се бави репом тек 2015. када објављује свој први ЕП и почиње да наступа.

Од тада је одржала много успешних концерата у градовима широм региона и постала једна од наших најслушанијих реперки.

Познато име Новог Сада – Рођени

Рођени је свима познато име новосадске реп сцене. Богато искуство стекао је на најважнијим фестивалима у региону, а сада га слушамо на домаћем терену на Дочеку 2023. године.

Рођени наступа на новосадском Дочеку, 31. децембра, у Подграђу, на Тргу Проте Михалџића.

Сви ови уметници јесу разлог зашто бисте требали посетите Подграђе и одлучили да тамо дочекате Нову 2023. годину!

Улаз на све наступе извођача је слободан.

Biramo najlepšu jelku 2023. godine!

Преузмите андроид апликацију.