Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је орах здрав?

Ако тражите здраву ужину, можда не би било лоше да с времена на време грицкате орашасте плодове када огладните између главних оброка. Они су пуни здравих масти и утврђено је да су једна од најздравијих ужина коју можете јести.
Фото: Unsplash/Larisa Birta

Мада никада никада нећемо одбити бадеме или индијски орах, ипак постоји један орашасти плод који је најздравији од свих, нарочито ако бисте желели да сачувате добро здравље у средњим и позним годинама. У питању је орах.

То је, наиме, ново сазнање до ког су дошли истраживачи са Универзитета у Минесоти. У њиховој студији објављеној у журналу Nutrition, Metabolism, & Cardiovascular Diseases анализирано је здравствено стање 3.023 добровољца старости од 18 до 30 година (на почетку истраживања) у периоду од двадесет година.

Они су упитани о својим навикама у исхрани на почетку истраживања, након седам година и још једном након 20 година.

Анализом добијених одговора и здравственог стања учесника студије, истраживачи су открили да су они који редовно јели орахе били мање изложени срчаним обољењима од осталих добровољаца. Они су такође били физички активнији и хранили су се здравије од других.

Др Лин М. Стефен, главна ауторка студије, напоменула је да “изненађујуће, здраве промене у укупном обрасцу исхране конзумента ораха сугеришу да ораси могу деловати као мост ка здравој исхрани и другим здравим навикама током живота”.

– Здравих навика које смо научили у раној младости углавном се држимо и како старимо. Ако смо навикли да посежемо за шаком ораха за ужину, вероватно ћемо наставити овај образац и у одраслом добу, а тада ћемо имати посебне користи од хранљивих материја ове намирнице – рекла је дијететичарка Селена Деврис.

Деврис је објаснила да “ораси садрже омега-3, које су антиинфламаторне масти повезане са бољим здрављем срца”. Поврх тога, “они такође пружају здраву дозу влакана, која доводи до стабилнијег нивоа шећера у крви”.

Ако желите да ове бенефите видите и код себе, наша препорука је да за почетак поједете неколико ораха сваког дана. Можете их комбинавати са сушеним брусницама и вашим омиљеним житарицама или јести без других намирница. Шта год да изаберете, користи од конзумирања ораха неће изостати.

Kako poboljšati pamćenje?

Преузмите андроид апликацију.