Почетна > Свет
Свет

Зашто је једна епизода Симпсонових забрањена у Кини?

Фанови су приметили да епизода Симпсонових која приказује сцену на Тргу Тјенанмен недостаје у Дизнију+ поставци за купце у Хонг Конгу.
Фото: PrtSc/YouTube/
观X者网

У епизоди из 2005. „Goo Goo Gai Pan„, породица Симпсон путује у Кину да усвоји бебу. Заустављају се на тргу Тјенанмен у Пекингу где се налази натпис који, у серији, гласи: „На овом месту 1989. године се ништа није догодило“.

Горка шала је о чувеном инциденту из 1989. када су се продемократски демонстранти месецима окупљали на тргу. Према неколико извештаја, та 12. епизода 16. сезоне серије „Симпсонови“ није доступна у Дизни + поставци за купце у Хонг Конгу.

Ни Дизни ни Кина нису одговорили на CNN-ов захтев за коментар зашто епизода није доступна. Нејасно је да ли Кина блокира епизоду или је Дизни одлучио да је не понуди на том тржишту.

Канцеларија за трговину и економски развој Хонг Конга саопштила је у саопштењу које је објавио Њујорк тајмс да се недавно донета уредба о цензури односи на филмове, а не на сервисе за стриминг, као што је Дизни+.

Фото: PrtSc/YouTube/Freedomcn

Кина редовно цензурише медије, а компаније које послују у земљи принуђене су да цензуришу резултате претраге за кинеске кориснике – посебно фотографије и информације о демонстрацијама на Тргу Тјенанмен и убиствима која су уследила.

Кинеска влада је напорно радила да ограничи фотографије и извештаје о догађају из 1989. године, посматрајући их као претњу легитимитету своје континуиране једнопартијске владавине.

Много људи је убијено 4. јуна 1989. године на тргу Тјенанмен. Процене броја умрлих крећу се од неколико стотина до неколико хиљада. Масакр је доспео на насловнице широм света, пише ЦНН.

Dizni zahteva vakcinaciju od svojih zaposlenih

Преузмите андроид апликацију.