Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је јабука тако посебна?

Надамо се да сте љубитељ овог воћа, јер оно нуди много благодети нашем организму, о којима можда нисте размишљали.
Фото: Unsplash/Shelley Pauls

Ако јабуке, пак, до сада нисте јели у довољној мери, нудимо вам разлоге да промените ту навику.

Како бисте га регулисали, с времена на време почастите се јабуком. Показало се да храна која је богат извор флаванола, у које се убраја и јабука, побољшава рад кардиоваскуларног система.

Осигуравају здраву пробаву

Истраживања кажу да јабуке позитивно утичу на корисне цревне бактерије. Одличан су извор полифенола и влакана.

Јабуке могу имати благотворан учинак на здравље срца

Према студији објављеној у The American Journal of Clinical Nutrition, особе с благо повишеним холестеролом које су јеле две јабуке дневно доживеле су смањење ЛДЛ (лошег) холестерола и ширење крвних судова, што може смањити ризик од срчаних болести.

Штите здравље зуба

Једна јабука дневно не само да држи доктора на одстојању, већ можда чак и зубара. Жвакање јабуке не уклања плак, али спречава бактерије да преживе у пљувачки – слично као након прања зуба, показало је истраживање.

Фото: Pexels/Miriam Alonso
Неутралишу мирисе

Након оброка који садржи бели лук, почастите се јабуком. Учесници истраживања пили су воду (контролна група), јели јабуку (сирову, сок, загрејану), салату, листове нане или пили зелени чај одмах након оброка.

Сирове јабуке значајно су смањиле мирис белог лука (добро су деловали и сирови листови салате и нане), наводи портал „активан.си“.

Могу смањити ризик од неких карцинома

Нешто тако једноставно као што је једење јабука може значајно смањити ризик од одређених карцинома, показала је студија објављена у Reviews on Environmental Health. На пример, једење једне или више јабука дневно смањује ризик од рака дебелог црева и повезано је са смањеним ризиком од рака плућа.

Могу ублажити упале у телу

Упала је узрок многих хроничних болести. Једење јабука на дневној бази може их победити. Јабуке су богате антиоксидансима, укључујући кверцетин, који има доказано противупално деловање.

Zdravi ljudi za doručak jedu tri vrste namirnica

Преузмите андроид апликацију.