Постоји много разлога да једете барем једно грожђе сваког дана. Нећете погрешити без обзира коју сорту грожђа изаберете, јер је свако богато витаминима и фолном киселином.
Само 100 грама грожђа садржи 25 одсто препоручене дневне количине витамина Ц. Грожђе је једна од најхранљивијих намирница јер садржи калијум, угљене хидрате, протеине, витамине А и Ц, калцијум, гвожђе, витамин Б6 и магнезијум. Ако га једете редовно током целе сезоне, допринеће детоксикацији организма, позитивно ће утицати на здравље срца и крвних судова, бубрега и коже.
Зашто је грожђе тако здраво и на шта утиче његова конзумација?
Побољшава памћење
Црно грожђе може помоћи у успоравању развоја заборава код старијих особа. До овог закључка дошли су научници који су објавили свој рад у британском нутриционистичком часопису. За такав ефекат грожђа заслужни су полифеноли који се налазе у семенкама. Постоје индиције да чак могу смањити ризик од Алцхајмерове болести.
Ублажава бол
Црно грожђе може смањити бол, па се препоручује у случају гихта или напада реуматоидног артритиса. Садржи биофлавоноид познат као кверцетин, снажан антиоксиданс који, заједно са витамином Ц, стимулише имуни систем да се бори против инфекција, рака и упала. Поред тога, комбинација антиоксиданата и витамина Ц ублажава болне симптоме реуматоидног артритиса у зглобовима и мишићима. Семе грожђа садржи и пикногенол, такође антиоксиданс који помаже у борби против болова изазваних артритисом, кардиоваскуларним проблемима, али и против стреса и алергија.
Добро је за срце
Грожђе је богато антиоксидансима и полифенолима важним за смањење ризика од кардиоваскуларних болести. Бостонски научници су открили да полифеноли грожђа могу да смање лош холестерол, снизе крвни притисак и смање упале, а све то доприноси бољој функцији срца. Грожђе, утврђено је у истој студији, такође спречава згрушавање крви. Ово је само допуна сазнањима која су већ стечена у ранијим студијама и потврђује делотворност сока од тамног грожђа на флексибилност артерија, што доприноси здравој циркулацији и крвном притиску.
Чисти бубреге
Састојци грожђа – антоцијанин и ресвератрол, који су такође моћни антиоксиданси, играју кључну улогу у борби против слободних радикала који могу изазвати инфекције и болести. Они такође чисте тело од токсичних елемената као што је мокраћна киселина. Зато је грожђе одличан избор за детоксикацију бубрега јер помаже у чишћењу уринарног тракта од нездравих киселина.
Регулише шећер
Људима са високим шећером у крви се често саветује да не једу грожђе, посебно зато што оно садржи око 20 грама једноставних угљених хидрата у једној шољици. Али грожђе има низак гликемијски индекс (53), што значи да се ниво глукозе у крви постепено повећава, што омогућава добру регулацију његове концентрације. Током неких научних студија установљено је и да грожђе садржи једињења која смањују ниво шећера у крви.
Регенерише кожу
Флавоноиди који се налазе у грожђу могу смањити оштећење ћелија коже услед прекомерног излагања сунчевим ултраљубичастим зрацима. Ово зрачење је главни узрок кожних тегоба, рака коже, опекотина и слично, као и превременог старења коже. Из тог разлога, дерматолози такође препоручују да искористите сезону и једете што више грожђа јер ће то добро утицати на вашу кожу.
Смањује апетит
Поред богатих нутритивних вредности, ово укусно и здраво воће смањује апетит, због чега би сви који желе да смршају требало да га конзумирају између или пре оброка. Истраживање спроведено на Универзитету Џорџије показало је да ресвератрол, састојак који се налази у грожђу, позитивно утиче на губитак тежине тако што драстично смањује способност ћелија да складиште масти и значајно подстиче разградњу масних ћелија.
Суво грожђе – слатки ужитак
Као и његова свежа верзија, и сушено грожђе чини чуда за здравље, а састојци који настају у процесу сушења дају му још „моћ“, због чега се сматра једном од најквалитетнијих намирница те врсте. Доказано је да помаже у спречавању губитка вида, али и јачању зуба и костију. Суво грожђе садржи бор који помаже у апсорпцији калцијума и формирању коштане масе, што је изузетно корисно у превенцији коштаних обољења. Поред тога, у комбинацији са другим намирницама, конзумација сувог грожђа подстиче апсорпцију витамина и минерала из њих, што доприноси јачању имуног система.
Преузмите андроид апликацију.