Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је добро прескакање вијаче? Често је заборављамо, а има бројне користи за тело

Прескакање вијаче је многој деци први сусрет са светом спорта, па када је видимо пробуди нам стара сећања.
Фото: Pexels/Dom J

Поред ефикасног кардио тренинга и јачања доњег дела тела, конопац за скакање такође помаже у побољшању координације, снаге и агилности. Лепота вијаче је у томе што није потребно много времена или простора за почетак. Све што вам треба је око 10 до 15 минута и једна вијача.

Користи прескакања вијаче?

Прескакање вијаче је вежба за цело тело са великим утицајем која захтева замахнуће ужета преко главе, а затим прескакање преко њега док пролази поред стопала. Вежба захтева стално кретање које покреће ваше срце. Пошто конопац за скакање захтева брзо поскакивање на прстима користи се и за побољшање брзине и агилности.

Држите крајеве ужета у свакој руци, са петљом ужета на тлу иза ваших пета. Пребаците конопац напред преко главе и испред тела. Скочите док вам пролази испод ногу. Почните да правите кружне покрете са рукама на дршци ужета и пронађите свој ритам. Усредсредите се на то да држите груди подигнутим, а рамена и лактови не би требало да се померају много, већина покрета долази из ваших зглобова. Док скачете, обавезно држите колена благо савијена.

Важно је пре него што вијачу уврстите у своју опрему проверите и да је ле правих димензија за вас. Станите на средину ужета једном ногом и подигните крајеве близу тела. Ручке би требало да дођу до ваших пазуха или рамена. Покушајте да купите конопац који можете да исечете на своју величину или онај који долази према висини.

Прескакање конопца захтева кондицију, фокус и добар рад ногу. Вежба активира скоро сваки мишић у телу док убрзава број откуцаја срца брже од многих других вежби.

Преузмите андроид апликацију.