Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је добро јести млади лук, посебно зелени део који често само бацимо

Млади лук је један од сигурних знакова пролећа и чињеница је да га многи од нас воле.
Фото: Pixabay/enrevanche

Млади лук је нутритивна ризница јер је богат витаминима и минералима, те је одличан у заштити здравља.

Има антибактеријска својства и штити од упала, помаже код прехладе, а добар је и за побољшање пробаве. Он је идеално пролећно поврће и садржи витамине А, К и Ц, док од минерала садржи доста фосфора, калијума и калцијума.

Зелени део младог лука никако не би требало бацати јер се у њему налазе састојци који су благотворни за наше здравље.

Такође делује против стреса, гљивица и умора.

Од давнина се млади лук користио као лековито средство, а својим деловањем на здравље дефинитивно заслужује већу пажњу.

Зашто је добро јести млади лук сваки дан?

Штити срце – пун је антиоксиданса који штите тело од оштећења изазваних деловањем слободних радикала. Уз то, млади лук одржава крвни притисак у границама нормале и смањује ризик од стварања угрушака.

Добар је за вид – штити од упала и смањује ризик од очних обољења. Садржи доста витамина А који је неоходан за добар вид. Само један лук садржи око три посто дневних потреба за витамином А.

Јача кости – витамин Ц и К којима млади лук обилује, добри су за заштиту костију. Само један лук садржи око 20 посто препоручене дозе витамина К и око два посто витамина Ц. И један и други важни су са густоћу и чврстоћу костију. Недостатак ових витамина повећава шансу за развој остеопорозе и ломове.

Снижава холестерол – млади лук има велики број супстанци које снижавају лош холестерол у крви. Његов зелени део веома је здрав и, поред тога што помаже да се смањи холестерол, добар је и за враћање повишеног шећера у нормалу. Хром присутан у младом луку има низ здравствених користи, а само једна од њих је превенција и контрола дијабетеса.

Добар је диуретик – помаже боље излучивање течности, што доприноси бољем раду бубрега, али и смањењу целулита

За лепшу кожу – помаже телу у производњи колагена који је важан за лепу, здраву и затегнуту кожу. Колаген је заслужан за успоравање настанка бора на лицу и налази се у многим кремама. Тако, смањује појаву црвенила и суве коже.

Смањује ризик од канцера – одавно је познато да млади лук доприноси смањењу ризика од развоја рака. Једно италијанско истраживање објављено у часопису Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион показало је значајно смањење ризика од рака код особа чија се исхрана базирала на већим количинама лука.

Како млади лук моће да вам помогне ког упале грла и зачепљеног носа, али и код отечених ногу?

Упала грла

Изрежите струк зеленог дела на комадиће, додајте му мало наренданог ђумбира и соли, па све заједно ставите у платнену врећицу или крпу те загрејте. Потом, умотајте у још једну крпу и ставите на упаљено подручје док је топло.

Зачепљен нос

Згњечите мало зеленог дела младог лука и његовим соком натопите комад вате или две ватице. Ове облоге ставите на нос и подручје синуса. Лук ће активирати слузницу и отпушити дисајне канале.

Натечене ноге

Струк младог лука кувајте неколико минута. Блендером га измиксајте (ако треба додајте врло мало воде), док се смеса не претвори у пасту. Том пастом намажите натечене делове ногу.

Намирнице које изненађујуће негативно утичу на варење

Преузмите андроид апликацију.