Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто дете баца храну током оброка? Одговор се крије у знацима које шаље

Пресрећни сте што је ваше дете почело самостално да једе. У почетку вам је било нормално да после сваког оброка остане неред, али с временом то постаје превише напорно.
Фото: Pexels/Enrique Hoyos

Прво и основно – схватите то као фазу када дете упознаје храну и то најчешће кроз игру. Ако га на било који начин спречавате у бацању хране, створићете му аверзију према оброцима и можете да направите додатни проблем.

Ако се питате зашто ваше дете то ради, одговор је једноставан – оно експериментише, игра се, жели да привуче вашу пажњу или једноставно тиме жели да вам стави до знање да или не воли то што сте му сервирали или је једноставно завршило са јелом.

Ево неколико савета како да спречите да храна заврши на поду.

-Тањир не треба да буде натрпан храном. Боље је да ставите по мање, па додајте уколико ваше дете поједе све. То посебно урадите ако му сервирате нову храну и нисте сигурни да ће му се свидети.

-Дајте детету кашику и виљушку, можда се нећете у потуности решити нереда, али биће мање него да преврне целу чинију или тањир. У сваком случају ваши малишани ће се више бавити тиме како да ухвате храну са виљушком, што им даје осећај контроле током оброка.

-Играјте се неке игре, то ће му сигурно држати пажњу и мање хране ће летети по стану. Седите са својим дететом док једе. Ако храна заврши изван тањира да би дете привукло пажњу, онда му то и пружите. Будите поред њега, причајте или му једноставно помажите да једе.

-Ако је дете старије, научите га да каже или да неки знак ако је завршило са оброком. Поставите јасна очекивања. Када дете тек учи, треба му толерисати бацање, већ између 18 месеци и 24 месеца очекује се да је усвојило одређена правила. Ако и тада настави тако да се понаша, ви му узмите тањир и реците „Видим да си завршио са вечером“.

-Немојте дете да грдите уколико баца храну, будите стпљиви и упорни, стално му понављајте да храна или иде у уста или остаје у тањиру, с временом ће то схватити.

-Нека време оброка буде кратко и у приближно исто време. Мала деца врло брзо завршавају оброк, јер немају стрпљења да више од 10 до 15 минута седе и једу. Помозите му да што више поједе док је мирно.

-Држите се тачног времена када једе и потрудите се да буде довољно гладно, што значи да дете не треба стално нешто да грицка и једе. Трудите се да будете што више активни пре оброка. Када истрошите довољно енергије, дете ће бити и гладно али и много мирније.

Naučnici otkrili kako izgleda prvi sat i po bebinog života

Преузмите андроид апликацију.