Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто деца у скандинавским земљама спавају на отвореном?

Скандинавске земље карактеристичне су по хладним и суровим зимама и не баш тако топлим летима, а у том кутку света постоји устаљена пракса да деца што више времена проводе на отвореном.
Фото: Pexels/Ganimat Pashazadе

Деца до своје треће године проводе време на отвореном, а разлог је уско повезан са њиховим здрављем. Родитељи сматрају да ће на овај начин формирати природни имунитет код детета.

Најздравијом температуром са ову активност сматра се она од -5 степени, а дешава се да деца бораве напољу и на нижим температурама.

Не постоји лоше време, постоји само неадекватна гардероба

Приликом излагања хладноћи, родитељи воде рачуна да деца на себи имају квалитетну и топлу гардеробу. А Швеђани воле да кажу: “Не постоји лоше време, постоји само неадекватна гардероба“. Као предности оваквог приступа наводи се здравији и дубљи сан, али и бољи имунитет.

Дужи и бољи сан

Тим финских научника на челу са Марјом Торулом тврди да деца која спавају напоље проведу у сну од 1, 5 до 3 сата, док деца која спавају унутра проведу спавајући само 1 до 2 сата.

После дремке напољу далеко су свежији енергичнији и боље једу. Штавише, ноћу брже утону у сан.

„Вероватно ограничење покрета одећом продужава дужину сна, а хладно окружење омогућава да се не прегреју“, испричала је Торуло за „ВВС“ и додаје да је њено истраживање показало да је -5 степени најбоља температура за спавање на отвореном.

Фото: Unsplash/Christopher Luther
Бољи имунитет:

Спавање напољу не повећава ризик од инфекција, чак деца која дремају на хладном имају ефикаснији имуни систем.

Које су последице
Међутим, ни такав начин бриге о деци није без последица, јер су деца изложена хладном и чистом ваyдуху, па могу да добију озбиљне здравствене проблеме.

Став родитеља је да дете мора да стекне природни имунитет у различитим климатским условима, али амерички педијатар тврди другачије.

Са друге стране, амерички педијатар Џенифер Шу сматра да родитељи апсолутно никада не би требало да оставе дете напољу.

Разлог томе је, наводи Шу, опасност од хипотермије, али и других проблема. С тога, педијатар налаже да би ова пракса требало да се спроводи под надзором лекара.

Bebe koje se stalno bude noću su inteligentnije, tvrdi stručnjak

Преузмите андроид апликацију.