Почетна > Србија
Србија

Засавица – место на коме можете шетати са магарцима и пробати најскупљи сир на свету

Специјални резерват природе Засавица смештен је у Војводини, у близини Сремске Митровице, а представља природно добро И категорије од изузетног значаја и стављен је под заштиту државе давне 1977. године.
Фото: nsuzivo.rs/Илустрација

Он нуди, поред свих природних лепота и разноврсног животињског света, незаборавно и несвакидашње искуство свим посетиоцима да уживају у шетњи са магарцима, кравама, коњима и овцама који су веома питоми.

Фото: nsuzivo.rs
Уз очаравајућу дрвену осматрачницу са торњем висине 18 метара, која пружа поглед на реку, пашњаке и целу територију на којој се простире овај резерват. Поред заносног погледа из ваздуха, можете изнајмити дрвени чамац са мотком за одгуривање и сами истражити водена пространства Засавице.

Оно по чему је ово туристичко место светски познато је јер се ту производи и продаје најскупљи сир на свету – магарећи сир.

“ Дуго времена је потребно да би се направио овај скупоцени сир, с обзиром да магарица дневно даје само 2 дл млека. Из тог разлога, 50 грама сира кошта 6.000 динара, што значи да за килограм морате издвојити чак хиљаду евра. Магареће млеко лековито је и користи се у лечењу плућних болести, бронхитиса и слично“ – рекла је радница у резервату.

Фото: nsuzivo.rs
У Засавици можете купити производе од магарећег млека, као и месне препађевине од магарца. Такође, од млека ове животиње прави се и козметика, као што су сапуни и различите врсте лосиона, али и ликер.
Фото: nsuzivo.rs

У резервату се налази скоро 200 различитих врста флоре и фауне које су потпуно јединствене у Србији, а неке од њих и у целом свету.

Ово је посебан рај за најмлађе који су одушевљени дружењем са животињама које су врло дружељубиве, а посебно се истичу магарци које можете хранити шаргарепама и мазити се са њима. Коњи и овце су мало стидљивије и уплашене, па нећете моћи тако лако да им прђете. Власници су мислили и о најситнијим детаљима, па тако су организовали вожњу бродом, али и сафари уз водича.

Цена улазнице за одрасле је 400 динара, док је за децу 300.

Dobri uslovi za vožnju, na brojnim deonicama prilagođeni režim zbog radova

Преузмите андроид апликацију.