Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Започето уређење простора око храма у Бегечу

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције започела је радове на партерном уређењу порте Храма Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бегечу. Радови обухватају изградњу реплике постојеће ограде, поплочање стаза и њихово осветљење, хортикултурно уређење простора и изградњу савременог дечијег игралишта.
Фото: Град Нови Сад

Ограда око Храма према улици грађена је током прошлог века из више фаза и у веома је лошем стању. Структуру ограде чине стубови различитих димензија. Између стубова је парапетни зид, изнад којег је постављена кована ограда, а на местима улаза са улице у порту налазе се две двокрилне капије и једна улазна врата која су, у истом стилу, изграђена од кованог гвожђа црне боје.

Због лошег општег стања и великог ризика од урушавања ограде, предвиђено је рушење и изградња њенe реплике са поновном употребом кованих делова и опеке, али на новим темељима и са применом хидроизолације.

Фото: Град Нови Сад

Будући да се ради о објекту специјалне намене, простор мора да буде безбедан и без архитектонских баријера, како би се свим корисницима обезбедио лак и сигуран приступ. Око Храма је планирано поплочање стаза бетонским плочама, као и постављање 8 стубова јавног осветљења. Изнад улаза у парохијски дом биће изграђена  надстрешница од кованог гвожђа са репликом мотива примењених на огради. Пројектом је предвиђена и реконструкција постојећег бетонског степеништа на улазу у парохијски дом, као и изградња рампе за приступ особама са инвалидитетом.

Фото: Град Нови Сад
Грађанима ће за предах и одмор у порти Храма на располагању бити 14 клупа, уз које ће се наћи и 5 корпи за отпатке.

У дворишту цркве предвиђен је и простор намењен најмлађима, на којем ће бити постављени реквизити  за игру – тобоган, љуљашка, клацкалица и две њихалице.

Фото: Град Нови Сад

Амбијенталном утиску целокупног простора допринеће и хортикултурно уређење. Планирано је формирање травнатих површина, као и садња лишћара, четинара, украсног листопадног и зимзеленг жбуња, живе ограде, ружа, пузавица и сезонског цвећа.

Фото: Град Нови Сад

Вредност радова на партерном уређењу око Храма у Бегечу износи 38.852.727,79 динара, а завршетак радова, у складу са уговореним роком од  180 календарских дана, очекује се средином идуће године.

Semafor u Temerinskoj ulici u redovnom radu

Преузмите андроид апликацију.