Почетна > Свет
Свет

Западна и руска резолуција у СЗО о кризи изазваној ратом

Предлог да се осуди регионална здравствена ситуација изазвана нападом Русије на Украјину наћи ће се данас пред скупштином Светске здравствене организације (СЗО), као и предлог руске резолуције у којој се не помиње улога Москве у здравственој кризи, јавио је Ројтерс.
Фото: Танјуг/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Оригиналан предлог, који су предложиле САД и више од 40 земаља, осуђује руске акције, али се у њему не укида право гласа Москве у СЗО.

Руски документ, који подржава Сирија, такође ће бити предмет гласања.

Ако иницијатива коју предводи Запад прође скоро једногласно, посматрачи кажу да би то послало моћну политичку поруку која је ретка у мултилатералном систему светске организације, оцењује британска новинска агенција.

„Разарајуће војне акције подривају напоре којим се омогућује здравље и добробит сваког човека, подрива се мисија СЗО. Мислим да агенција УН не може да остане нема по овом питању“, рекао је министар здравља Пољске Адам Ниђелински, један од оних који подржавају резолуцију.

У обе резолуције изражава се „дубока забринутост због текуће здравствене ситуације у и око Украјине“, али само западни документ наводи да је ситуација изазвана „руском агресијом на Украјину“.

Високи дипломата при руској мисији у Женеви је рекао да „резолуција сасдржи низ антируских изјава и неутемељених оптужби, због чега не може бити подржана“.

Чланице СЗО Европа већ су усвојиле резолуцију која би могла да резултује затварањем руске регионалне канцеларије.

Pušilin: Vojna operacija u Donbasu će biti ubrzana

Преузмите андроид апликацију.