Почетна > Путовања
Путовања Свет

Занзибар: Весели кутак Африке

Занзибар, архипелаг који припада Танзанији, чудесна је тачка сусрета Арабије, Африке и Индијског океана, познат по својим рајским плажама, широким осмесима локалаца, богатој историји и култури зачина. Острво има дугу и фасцинантну прошлост која укључује арапске трговце, португалске истраживаче и британске колонизаторе. Stone Town (у преводу “град од камена”), историјско средиште Занзибара, представља шарено језгро овог јединственог културног наслеђа са својим уским уличицама, историјским зградама и живописним тржницама. Иако се на острво долази највише због лешкарења на сунцу и брчкања у тиркизним водама, не треба пропустити прилику за упознавање како историје, тако и биодиверзитета овог острва.
Фото: Unsplash/Majkl velner

Stone Town је идеална почетна тачка за добијање увида о занимљивој прошлости острва. Данас представља део UNESCO Светске баштине, а познат је по својој мешавини арапске, персијске, индијске и европске архитектуре. Његове уличице крију бројне сувенирнице, тржнице и историјске зграде међу којима треба заборавити на мапу. Истиче се House of Wonders (Beit-al-Ajaib), једна од најпознатијих грађевина у Stone Town-у, која је некада била палата султана.

Фото: Unsplash/Alferio Njau

Ту је и стара пијаца робова, где се може сазнати више о мрачној страни историје Занзибара који је због своје стратешке локације био центар трговине робљем. На крају дана Forodhani баште маме да се ужива у заласку сунца, праћеном дегустацији локалних специјалитета са ноћне пијаце, као што су свежи морски плодови, свеже воће или фамозна “Занзибар пица” која се продаје на сваком кораку.

Иако се зове пица, више личи на лепињу пуњену различитим надевима. За отменији гурмански доживљај, треба вечерати у неком од ресторана уз обалу, где се могу пробати традиционална јела попут пилауа (зачињеног пиринча са месом), уројо (традиционалне занзибарске супе), грилованог јастога или кокос-крабе. Осим тога, Stone Town је идеално место за музику и плес. Вече проведите у Stone Town-у, уживајући у музици и плесу на неком од културних догађаја.

Плаже Занзибара су посебна прича. Треба се упутити ка Nungwi или Kendwa плажама, које су познате по белом песку и кристално чистом мору. Ове плаже су идеалне за сунчање, пливање и опуштање. За љубитеље роњења или сноркелинга, постоје излети до Мнемба Атол, једне од најпознатијих дестинација за роњење у Занзибару. Овде се налази предиван корални гребен и богат морски свет, укључујући рибице свих могућих боја, морске корњаче и делфине.

Тешко је уморити се од плаже, али ако се то деси, Занзибар нуди бројне туре, као што је она за откривање богатства зачина по којима је архипелаг познат. На зачинским турама обилазе се плантаже зачина и учи се како се узгајају и користе разни зачини попут каранфилића, цимета, ваниле и мушкатног орашчића.

Фото: Unsplash/Mathias Katz

Учи се и о њиховим лековитим својствима, те како се користе у локалној кухињи, а посетиоци имају прилике и да виде како се бере кокос, те да попију његов сок директно из плода, на сламчицу. Права је атракција и село Јозани, и оближњи Jozani Chwaka Bay национални парк.

Фото: Unsplash/Humphrey Muleba

Овде се могу видети ендемске врсте као што су црвени колобус мајмуни, као и истражити мангрове шуме које су богате флором и фауном. Посета једном обично укључује и обилазак околних острва архипелага. Занимљива локација је Prison Island (Changuu Island), где се могу спазити џиновске корњаче и уживати у пливању и сноркелингу. Острво је такође познато по својој занимљивој али страшној историји, као место где су се држали робови пре него што су транспортовани даље. Успут је могуће обићи локална рибарска села где се може видети традиционалан начин живота и купити свежа риба директно од рибара.

Фото: Unsplash/Nichika Yoshida

Поред свега овога, не треба заборавити највеће благо Занзибара – његове људе. Локалци су овде отворени и пријатељски настројени, те вечито насмејани. Прве речи које туристи од њих науче су „поле поле“ и „хакуна матата“ (у слободном преводу „полако“ и „безбрижно“), а управо ове крилатице представљају животну филозифију лоланог становнишва.

Аутор текста: Н. К.

Gent: Najlepša razglednica iz Belgije

Преузмите андроид апликацију.