Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Замените телевизију књигом

Развићете машту и избећи стрес на најбољи начин.
Фото: Unsplash/Ben White

Важно је да читате. Сваког дана. Јер, само ако читате:

Пронаћи ћете најбољи начин да избегнете стрес и досаду у сопственом животу

Купујте књиге или идите у библиотеку. Позајмљујте их од пријатеља. Уроните у историју, у белетристику, научну фантастику. Али, почните одмах, јер је читање лек са одложеним дејством. И када свет постане неподношљиво тежак, своје парче мира увек ћете моћи да пронађете у књигама.

Фото: Unsplash/Alfons Morales
Открићете да имате још једну породицу

Књиге су нешто са чим прошлост комуницира са нама. И не само то. Књиге су и начин комуникације између култура, земаља, друштвених слојева и група. Књиге нам омогућавају да неупадљиво уђемо у друге животе и друге светове, али истовремено да потпуно уронимо у себе. Зар то није невероватно?

Фото. Unsplash/Joel Muniz
Читање је најлепши начин да обогатите речник, побољшате своје познавање правописа и граматике. 

Оне књиге које вас до те мере обузму да се понекад осећате као да сте и сами део приче коју читате. Могу вас научити емпатији, разумевању, саосећању боље од било које усмене лекције коју су вам држали у школи или код куће.

Фото: Unsplash/Picsea

Док још нисте зависни од читања (и не, не мислимо овде на чланке које деле ваши пријатељи на друштвеним мрежама) мислите да мало тога важног има што ви већ не знате. Или, просто о томе ни не размишљате. Живите свој живот, дан за даном.

А онда, док читате, почну да се отварају нови светови. Можда не одмах. Али кад почнете да се дружите с љубитељима књига, да разговарате, препоручујете, размењујете искуства, схватите да толико тога има што не знате. Оно што вам се чинило познатим и једноставним и у шта сте били сигурни да је тако, заправо није.

Како настављате да читате, с временом, јаз се повећава. Али иако вам се чини да је све више ствари које не знате, заправо је све више оних ствари које учите. Само се са једном наученом ствари отвори још стотину нових врата за које нисте знали да постоје.

Фото: Unsplash/Dan Dumitriu

Развићете своју машту и престаћете да бринете о томе како изгледате другима.

Кад читате књигу, производ туђе маште, почињете више да верујете и више користите своју машту.

Тада ће ваша сопствена фантазија помешати оно што сте прочитали са стварним животом, додајући све то вашој јединственој колекцији информација, искуства и знања. Ко зна до чега још то може довести…

Предлажемо да отворите неку књигу и почнете да читате, да бисте сазнали.

 

Преузмите андроид апликацију.